Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym na Halloween Mientablog
Sięgnijcie po przepis na rozgrzewającą, aromatyczną a przede wszystkim pyszną zupę dyniową. Niezwykłej kremowości i konsystencji zupie nadaje nasze mleczko kokosowe. Ozdób danie pajęczyną z mleczka i Halloweenowa zupa gotowa. Za przepis dziękujemy Mientablog.
Liczba porcji: 6
Czas: 25 min
Ostrość:
łagodne
Składniki
1 łyżeczka Pasty z czosnku House of Asia
400 ml Mleczka kokosowego 5-7% House of Asia
2 łyki oleju ( ze słoiczka z suszonymi pomidorami)
1 cebula
80 g plasterków suszonych pomidorów
½ kg dyni hokkaido (waga obranej i bez pestek)
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki gałki muszkotołowej
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka wędzonej pikantnej papryki
1 l bulionu warzywnego
Do ozdoby:
Mleczko kokosowe 20-22% House of Asia według uznania
Sposób przygotowania
1. Cebulę posiekaj, dynię pokrój w kostkę, suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj przyprawy oraz pastę czosnkową i całość podsmaż na oleju, często mieszając.
2. Zalej bulionem i mleczkiem kokosowym i gotuj, aż dynia zmięknie (około 15-20 minut).
3. Po tym czasie zmiksuj na gładko, ozdób gęstym mleczkiem kokosowym i podawaj.