Futomaki z pieczonym łososiem
Futomaki z pieczonym łososiem to jedna z wersji tradycyjnej japońskiej rolki sushi futomaki. Sięgnij po sprawdzony przepis naszego Szefa Kuchni.
Liczba porcji: 1
Czas: 15 min + ugotowanie ryżu
Ostrość:
łagodne
Składniki
120 g Ryżu do sushi House of Asia
1 Liść Nori alg morskich House of Asia
1 łyżeczka Sosu Sriracha House of Asia
20 g łososia pokrojonego w długie pasy
2 łyżki majonezu
5 g cukru
Liść sałaty karbowanej
1/2 zielonego ogórka
Do podania:
Sos sojowy do sushi Premium House of Asia
Młody imbir do sushi różowy lub biały House of Asia
Sposób przygotowania
1. Ryż przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (do jego przyrządzenia będzie Ci również potrzebny Sos do ryżu do sushi House of Asia). Przepis jak ugotować ryż do sushi znajdziesz TUTAJ>
2. Matę bambusową owiń folią spożywczą, a majonez wymieszaj z sosem Sriracha i cukrem.
3. Łososia piecz około 10 minut w temperaturze 180°C.
4. Arkusz norii połóż na macie błyszcząca stroną do dołu. Nałóż ryż, tak aby od góry pozostał margines około 1,5 centymetra. Ryż posmaruj sosem, ułóż sałatę, ogórka oraz łososia.
5. Margines zwilż lekko wodą i zwiń rolkę.
6. Sushi pokrój na kawałki i podawaj z sosem sojowym, imbirem oraz wasabi.
TIP: Pamiętaj o tym, aby nóż zawsze był czysty, ostry i lekko wilgotny, tak aby ryż się do niego nie przyklejał.
TIP: Do przygotowania ryżu zamiast gotowego sosu możesz użyć octu ryżowego połączonego z cukrem: rozpuść 6 łyżek cukru w 150 ml Octu ryżowego House of Asia (możesz delikatnie go podgrzać) i wymieszaj z 500 g ryżu do sushi.