Sałatka z makaronem i krewetkami
Wybierasz się na imprezę do znajomych i nie wiesz jaką sałatkę przygotować? Łap przepis od naszego Szefa Kuchni. Tę sałatkę przygotujesz w zaledwie 10 minut, a sprawę z pewnością ułatwi nasz makaron instant House of Asia.
Liczba porcji: 1
Czas: 10 min
Ostrość:
Lekko pikantne
Składniki
1 opakowanie Makaronu instant pszennego House of Asia
12 krewetek Black Tiger 16/20
1 dojrzałe awokado pokrojone w kostkę
2-3 szalotki pokrojone w cienkie piórka
1/2 marchewki pokrojonej w słupki
1 zielony ogórek wydrążony i pokrojony w cienkie półplastry
10 pomidorków cherry przekrojonych na pól
4-5 łyżek kolendry drobno posiekanej
Sól do smaku
3 łyżki oleju
Sos:
2 łyżki Marynaty do mięsa wieprzowego Gochujang Bulgogi BBQ O’Food
50 ml wody
3 łyżki majonezu
Sok z 1 limonki
Czarny pieprz do smaku
Sposób przygotowania
1. Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie przelej zimną wodą, 2 łyżkami oleju i pokrój za pomocą nożyczek na mniejsze kawałki.
2. Przygotuj sos: Marynatę wymieszaj z wodą i zagotuj. Wystudź i wymieszaj z pozostałymi składnikami sosu.
3. Do dużej miski przełóż awokado, szalotki, marchewkę, ogórka, pomidorki oraz makaron, wymieszaj, a pod koniec dolej sos i ponownie wymieszaj.
4. Krewetki smaż na rozgrzanej patelni po minucie z każdej strony, dopraw solą, następnie przetnij na pół, ułóż na sałatce i posyp kolendrą.