Wołowina w sosie Bulgogi
Koreański grill nie ma sobie równych, a bulgogi to jego obowiązkowa pozycja. W naszej niebieskiej paście bulgogi zamknęliśmy wszystkie potrzebne składniki do tego wspaniałego dania. Wystarczy wymieszać z nią mięso, podsmażyć i gotowe.
Liczba porcji: 2
Czas: 10 min
Ostrość:
Lekko pikantne
Składniki
1 łyżka Białego sezamu House of Asia
1 saszetka Pasty Bulgogi średnio-ostrej House of Asia / 2 łyżki Marynaty do mięsa wołowego Bulgogi BBQ O’FOOD
200 g wołowiny (np. polędwicy lub antrykotu) / 200 g mięsa z piersi kurczaka
1 cebula pokrojona w piórka
1 marchewka pokrojona w cienkie paski
3 łyżki oleju
50 ml wody
1 łyżka pokrojonego szczypioru
Sposób przygotowania
1. W misce wymieszaj pół saszetki/ jedną łyżkę bulgogi z wodą, następnie przełóż do niej mięso pokrojone w cienkie paski.
2. Na rozgrzaną patelnię wlej olej i smaż mięso przez 3-4 minuty, dodaj cebulę, marchewkę, smaż kolejne 2 minuty, pod koniec dodaj pozostałą pastę/marynatę bulgogi i całość dokładnie wymieszaj.
3. Gotowe danie posyp szczypiorem i sezamem.
TIP: Danie najlepiej podawać z ugotowanym wcześniej ryżem i kimchi.