Koreańskie pierożki z kimchi i mięsem
Pierogi z kimchi to istne koreańskie smaki. W końcu kimchi to ich tradycyjne danie. Jeśli lubicie kwaśno-ostre smaki ten przepis jest dla Was. Nasze sosu będą komponować się idealnie z mięciutkimi pierożkami.
Liczba porcji: 4
Czas: 45 min
Ostrość:
Pikantne
Składniki
50 ml Sosu Kimchi House of Asia lub 1 saszetka Pasty Kimchi House of Asia
2-3 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2-3 drobno posiekane ząbki czosnku
1 łyżeczka Pasty z imbiru House of Asia lub 1 cm startego korzenia imbiru
100 g kimchi (gotowe lub z przygotuj z przepisu )
300 g mięsa wieprzowego mielonego
50 g zielonej dymki
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
Ciasto na pierogi:
400 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
100 ml gorącej wody
Sos:
100 ml Sosu Kimchi House of Asia lub 2 saszetki Pasty Kimchi House of Asia
1 łyżeczka Pasty z imbiru House of Asia lub 1 cm startego korzenia imbiru
2-3 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia 2-3 drobno posiekane ząbki czosnku
1 cebula pokrojona w piórka
50 g szczypiorku drobno pokrojonego
100 g zimnego masła
Olej do smażenia
Sposób przygotowania
1. Na blat wysyp mąkę, dodaj sól, powoli wlej wodę i zagnieć ciasto, aż będzie jednolite, gładkie i nie będzie się kleiło do rąk. Przełóż do miski, przykryj i odstaw na 15 minut.
2. Kimchi dobrze odciśnij z nadmiaru soku, drobno posiekaj, sok odstaw. Następnie dodaj dymkę, pastę z czosnku, pastę z imbiru, całość przełóż do miski, dodaj mięso, wymieszaj. Następnie wlej sos kimchi, połowę odciśniętego wcześniej z kimchi soku i dopraw czarnym pieprzem, wymieszaj. Gotowy farsz uformuj w kulki wielkości małych pulpetów.
3. Blat podsyp maką i rozwałkuj ciasto na grubość około 3-4 mm. Następnie za pomocą szklanki wytnij z ciasta kółka, na każde nałóż farsz i zlep.
4. Pierogi gotuj we wrzącej, lekko posolonej wodzie 3 minuty od momentu wypłynięcia, przełóż na talerz.
5. Przygotuj sos: na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę i pastę z czosnku przez około 2 minuty, dodaj pastę z imbiru, następnie pozostały sok z kapusty kimchi, sos kimchi, smaż 2-3 minuty, pod koniec dodaj masło, zielony szczypiorek, wymieszaj.
6. Przygotowane wcześniej pierogi przełóż do sosu, delikatnie wymieszaj i przełóż na talerz.
7. Gotowe danie podawaj z sosami.