Pieczony łosoś w pomarańczach Czas Wisienka
Odkryj przepis na wykwintne danie z łososiem w pomarańczach. Sekretem rozpływającej się ryby jest marynata z pasty z czosnku, imbiru i chili i słodkiego sosu sojowego House of Asia. Czarna.wisienka inspirację na to danie przywiozła z wakacji na Bali. Danie może być świetnym pomysłem na zbliżającą się Wielkanoc.
Liczba porcji: 5
Czas: 30 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
Łosoś:
· 1 łyżeczka Pasty z czosnku, imbiru i chili House of Asia
· 2 łyżki Sosu sojowego słodkiego House of Asia
· 1 łyżka Octu ryżowego House of Asia
· Spory filet z łososia pacyficznego pokrojony na mniejsze kawałki
· 1 pomarańcza (najlepiej eko)
Purée ziemniaczane:
· 6-7 średnich ziemniaków
· 2 łyżki masła
· 70 ml śmietanki 30-36%
· Spora szczypta gałki muszkatołowej
· Spora szczypta pieprzu
Sposób przygotowania
1. Pomarańczę sparz wrzątkiem. W misce wymieszaj pastę, sos sojowy, ocet i sok z połowy pomarańczy.
2. Przygotowanym sosem posmaruj łososia (polecamy marynować go w ten sposób min. 3h).
3. Na wierzchu łososia ułóż plastry pomarańczy. Łososia piecz przez 20 min. w 200 stopniach. Można do niego co jakiś czas „zaglądać” i podlewać płynem ze spodu foremki.
4. Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i gotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odlej odrobinę wody z gotowania do miski.
5. Ziemniaki ubij tłuczkiem lub przeciśnij przez praskę. Połącz je z masłem, śmietanką, gałką muszkatołową i pieprzem, a następnie blenduj dodając stopniowo odlaną wodę do uzyskania gładkiej, kremowej (ale nie rzadkiej) konsystencji.