O street fodzie pisaliśmy już kilka słów , dlatego tym razem przyjrzymy się przepisom blogerów na nowoczesne dania z wykorzystaniem azjatyckich składników.
Z azjatyckim twistem!
Pierwsze skojarzenie z burgerem – soczyste mięso, chrupiące warzywa, aromatyczny sos i bułka. Ale… ten ostatni składnik w ogóle nie jest konieczny! 😉 Aby nadać daniu azjatyckiego charakteru wystarczy makaron ramen – jeden z najbardziej znanych makaronów z tego regionu. Zazwyczaj przygotowuje się go do popularnej zupy Ramen, ale jak pokazuje bloger Głodny Świata – idealnie sprawdzi się w nieco bardziej nowoczesnym wydaniu.
Przepis na takiego dość nietypowego burgera znajdziecie.
Makaronów nigdy dość, szczególnie, że kuchnia azjatycka jest bogata w ich różne rodzaje – ryżowe, które dostępne są w różnej szerokości i różnymi dodatkami np.: delikatny z fasoli mung czy o pięknym zielonym kolorze z tapioką i zieloną herbatą.
Bardzo ciekawym rodzajem jest makaron soba, który jest jednym z podstawowych składników kuchni japońskiej, zarówno tej tradycyjnej, jak i nowoczesnej. Jego delikatność i lekka orzechowa nuta świetnie sprawdzają się również w daniach street foodowych. Do tego pikantne pulpety z groszku w wykonaniu blogerki Just Delicious X i można zajadać się cały wieczór.
Pozostając w temacie makaronowego szaleństwa – dla smakoszy kuchni wegańskiej proponujemy aromatyczną i kremową zupę miso od blogerki Wegan Nerd. Rozgrzewająca, sycąca, pełna smaku umami – czyli właśnie taka, jaka powinna być zupa miso. Wiedziałeś, że w Japonii je się ją praktycznie codziennie, również na śniadanie? Co ciekawe, zgodnie z japońską tradycją składniki zupy powinny być sezonowe, zgodne z porą roku. Przepis na kozacki ramen od Wegan Nerd.
Tajskie smaki
Tajskiego street foodu nie możemy sobie wyobrazić bez Pad Thaia, najpopularniejszego dania ulicznego w Tajlandii. I wcale nie trzeba przemierzyć tysięcy kilometrów, aby spróbować tego najlepszego. Jeśli lubicie krewetki i tofu polecamy przepis Just Delicious X, pełen aromatycznych przypraw i makaronu 10 mm . Takie smaki na pewno wprowadzą trochę słońca w pochmurne, jesienne popołudnia.
Aromatyczna, po prostu obłędna zupa Tom Kha z kremowym mleczkiem kokosowym będzie idealnym wyborem dla miłośników zup. Po spróbowaniu jednej łyżki nie będziesz mógł przestać jeść Jej sekretem są wyraziste przyprawy – trawa cytrynowa, liście kaffiru i imbir, które świetnie dopełniają delikatny smak mleczka.
Przepis na kokosową zupę znajdziesz na stronie Głodny Świata.
A jakie są Wasze ulubione street foodowe smaki? Piszcie w komentarzach.