Azjatycka sałatka na grilla z krewetkami i sosem kimchi Gotuj z Diego

Doskonała propozycja na grillowanie — przepis od Gotuj z Diego! Skorzystaj z bezglutenowego makaronu Vermicelli House of Asia, krewetek, warzyw oraz aromatycznego sosu kimchi. Połączenie chrupiących warzyw, delikatnych krewetek i pikantnego sosu sprawi, że danie będzie prawdziwą ucztą dla podniebienia. Spróbuj tego przepisu już dziś i odkryj niezwykły smak azjatyckiej kuchni!

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 149

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 25 min

Ostrość:
Łagodne

Składniki

  • 100 g Bezglutenowego makaronu Vermicelli szklistego House of Asia
  • 10-12 dużych surowych krewetek
  • 1 średniej wielkości marchewka
  • 1 ogórek
  • 1/2 mango
  • 1 sałata rzymska lub 1/4 kapusty pekińskiej
  • 1 pęczek tajskiej bazylii
  • 1 pęczek mięty
  • 1 pęczek kolendry
  • Skórka z 1/4 limonki
  • 1/3 łyżeczki płatków chili
  • Sól
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • prażone orzeszki ziemne – ile chcesz

Sos:

Sposób przygotowania

  1. Oczyść krewetki, obierz  i zamarynuj w płatkach chili, skórce limonki i soli. Dodaj olej i wymieszaj.
  2. Gotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudź w zimnej wodzie.
  3. Wszystkie warzywa umyj i osusz. Ogórka przekrój na pół, wydrąż środek i pokrój w plastry. Marchewkę pokrój w cienkie plasterki (możesz użyć mandoliny). Mango obierz i pokrój w paski. Warzywa przenieś do miski. Dodaj odcedzony makaron, listki tajskiej bazylii oraz pokrojoną miętę i kolendrę. Wymieszaj.
  4. W małej miseczce połącz wszystkie składniki sosu.
  5. Rozgrzej patelnię i smaż krewetki po 1,5 minuty z każdej strony.
  6. Sałatkę polej sosem, dodaj orzeszki i wymieszaj. Wyłóż na talerz i udekoruj krewetkami, prażonymi orzeszkami, plasterkiem limonki i kolendrą.

PRODUKTY POWIĄZANE

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI