Azjatycka sałatka na grilla z krewetkami i sosem kimchi Gotuj z Diego
Doskonała propozycja na grillowanie — przepis od Gotuj z Diego! Skorzystaj z bezglutenowego makaronu Vermicelli House of Asia, krewetek, warzyw oraz aromatycznego sosu kimchi. Połączenie chrupiących warzyw, delikatnych krewetek i pikantnego sosu sprawi, że danie będzie prawdziwą ucztą dla podniebienia. Spróbuj tego przepisu już dziś i odkryj niezwykły smak azjatyckiej kuchni!
Liczba porcji: 2
Czas: 25 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 100 g Bezglutenowego makaronu Vermicelli szklistego House of Asia
- 10-12 dużych surowych krewetek
- 1 średniej wielkości marchewka
- 1 ogórek
- 1/2 mango
- 1 sałata rzymska lub 1/4 kapusty pekińskiej
- 1 pęczek tajskiej bazylii
- 1 pęczek mięty
- 1 pęczek kolendry
- Skórka z 1/4 limonki
- 1/3 łyżeczki płatków chili
- Sól
- 1 łyżka oleju roślinnego
- prażone orzeszki ziemne – ile chcesz
Sos:
- 2 łyżki Sosu Kimchi House of Asia
- 1,5 łyżki Sosu rybnego House of Asia
- 2 łyżki wody – wrzątku
- 1 łyżka soku z limonki
- 2 łyżeczki cukru lub więcej
Sposób przygotowania
- Oczyść krewetki, obierz i zamarynuj w płatkach chili, skórce limonki i soli. Dodaj olej i wymieszaj.
- Gotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudź w zimnej wodzie.
- Wszystkie warzywa umyj i osusz. Ogórka przekrój na pół, wydrąż środek i pokrój w plastry. Marchewkę pokrój w cienkie plasterki (możesz użyć mandoliny). Mango obierz i pokrój w paski. Warzywa przenieś do miski. Dodaj odcedzony makaron, listki tajskiej bazylii oraz pokrojoną miętę i kolendrę. Wymieszaj.
- W małej miseczce połącz wszystkie składniki sosu.
- Rozgrzej patelnię i smaż krewetki po 1,5 minuty z każdej strony.
- Sałatkę polej sosem, dodaj orzeszki i wymieszaj. Wyłóż na talerz i udekoruj krewetkami, prażonymi orzeszkami, plasterkiem limonki i kolendrą.