Grillowane krewetki z ananasem i makaronem ryżowym w sosie Teriyaki

Nic tak nie smakuje, jak własnoręcznie wykonane danie, dlatego już dziś spróbuj swoich kulinarnych sił i wypróbuj nasz przepis na grillowane krewetki. Połączenie sosu teriyaki i ananasa pozytywnie Cię zaskoczy!

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 4 / 5. Ilość głosów: 3

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 3

Czas: 20 min.

Ostrość:

Składniki

  • 200 g makaronu ryżowego 7 mm
  • 10 łyżek sosu Teriyaki
  • Biały sezam do posypania
  • 16 obranych z pancerzy krewetek
  • Pół ananasa obranego i pokrojonego w kawałki
  • 2 szalotki pokrojone w plastry
  • 2 ząbki czosnku drobno pokrojone
  • 1 mała papryczka chili
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • Świeża kolendra pokrojona
  • Świeży szczypiorek drobno pokrojony

Sposób przygotowania

  1. Makaron przygotuj według przepisu na opakowaniu.
  2. Na dobrze rozgrzanej patelni grilluj krewetki po 30 sekund z każdej strony. Gotowe krewetki przełóż do oddzielnego naczynia.
  3. Na tej samej patelni rozgrzej olej, a następnie dodaj kawałki ananasa, szalotkę, chili oraz czosnek. Podsmaż całość przez minutę, a następnie dodaj makaron. Smaż przez 5 minut. Na koniec dodaj krewetki i sos teriyaki.
  4. Danie podawaj posypane sezamem, świeżym szczypiorkiem i kolendrą.

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Japoński sos Teriyaki 150ml House of Asia

Sos Teriyaki 150 ml

Nowość
Bestseller
Biały sezam 50g House of Asia

Sezam biały 50 g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI