Grillowane krewetki z ananasem i makaronem ryżowym w sosie Teriyaki
Nic tak nie smakuje, jak własnoręcznie wykonane danie, dlatego już dziś spróbuj swoich kulinarnych sił i wypróbuj nasz przepis na grillowane krewetki. Połączenie sosu teriyaki i ananasa pozytywnie Cię zaskoczy!
Liczba porcji: 3
Czas: 20 min.
Ostrość:
Składniki
- 200 g makaronu ryżowego 7 mm
- 10 łyżek sosu Teriyaki
- Biały sezam do posypania
- 16 obranych z pancerzy krewetek
- Pół ananasa obranego i pokrojonego w kawałki
- 2 szalotki pokrojone w plastry
- 2 ząbki czosnku drobno pokrojone
- 1 mała papryczka chili
- 1 łyżka oleju do smażenia
- Świeża kolendra pokrojona
- Świeży szczypiorek drobno pokrojony
Sposób przygotowania
- Makaron przygotuj według przepisu na opakowaniu.
- Na dobrze rozgrzanej patelni grilluj krewetki po 30 sekund z każdej strony. Gotowe krewetki przełóż do oddzielnego naczynia.
- Na tej samej patelni rozgrzej olej, a następnie dodaj kawałki ananasa, szalotkę, chili oraz czosnek. Podsmaż całość przez minutę, a następnie dodaj makaron. Smaż przez 5 minut. Na koniec dodaj krewetki i sos teriyaki.
- Danie podawaj posypane sezamem, świeżym szczypiorkiem i kolendrą.