Grillowany filet z dorady w sosie sojowym
Przepis na delikatny filet z dorady o cytrusowym aromacie, świetnie sprawdzi się na letnie grillowanie z przyjaciółmi. Serwuj z ulubionymi dodatkami!
Liczba porcji: 4
Czas: 30 min.
Ostrość:
Składniki
- 4 filety z Dorady
- Limonka lub cytryna pokrojona w cząstki
Marynata:
- 2 łyżeczki pasty yuzu
- 3 łyżeczki oleju
- ½ łyżeczki soli morskiej
Do podania sos:
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżka cukru kokosowego
- 1 papryczka chili bez pestek drobno pokrojona
- 1 dymka drobno pokrojona
Sposób przygotowania
- W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty i dokładnie je wymieszaj. Filety z dorady umyj, a następnie dobrze osusz. Za pomocą pędzelka rozprowadź marynatę na filetach i wstaw je na 15 minut do lodówki.
- W misce wymieszaj wszystkie składniki sosu. Zwróć uwagę na to, aby cukier całkowicie się rozpuścił.
- Rozgrzej dobrze grill lub patelnię grillową, a następnie ułóż na ruszcie filety skórą do dołu. Grilluj po 2 minuty z każdej strony. Czas grillowania jest zależny od wielkości fileta.
- Podawaj od razu z grilla z przygotowanym wcześniej sosem oraz cząstką cytryny.
TIP: Do zabezpieczenia ryby podczas grillowania możesz użyć papieru do pieczenia.