Grillowany filet z dorady w sosie sojowym

Przepis na delikatny filet z dorady o cytrusowym aromacie, świetnie sprawdzi się na letnie grillowanie z przyjaciółmi. Serwuj z ulubionymi dodatkami!

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 1

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 4

Czas: 30 min.

Ostrość:

Składniki

  • 4 filety z Dorady 
  • Limonka lub cytryna pokrojona w cząstki 

Marynata:

  • 2 łyżeczki pasty yuzu 
  • 3 łyżeczki oleju 
  • ½ łyżeczki soli morskiej

Do podania sos:

Sposób przygotowania

  1. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty i dokładnie je wymieszaj. Filety z dorady umyj, a następnie dobrze osusz. Za pomocą pędzelka rozprowadź marynatę na filetach i wstaw je na 15 minut do lodówki.
  2. W misce wymieszaj wszystkie składniki sosu. Zwróć uwagę na to, aby cukier całkowicie się rozpuścił.
  3. Rozgrzej dobrze grill lub patelnię grillową, a następnie ułóż na ruszcie filety skórą do dołu. Grilluj po 2 minuty z każdej strony. Czas grillowania jest zależny od wielkości fileta.
  4. Podawaj od razu z grilla z przygotowanym wcześniej sosem oraz cząstką cytryny.

TIP: Do zabezpieczenia ryby podczas grillowania możesz użyć papieru do pieczenia.

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Sos sojowy jasny 150ml House of Asia

Sos sojowy jasny 150 ml

Nowość
Bestseller
Ocet ryżowy 150ml House of Asia

Ocet ryżowy 150 ml

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI