Hummus z czerwonym curry i domowym chlebkiem pita
Szukacie nietuzinkowego dania na spotkanie ze znajomymi? Mamy dla Was idealny przepis. Hummus stworzony do smarowania i dzielenia się. Wystarczy, że wykorzystasz do przepisu czerwoną pastę curry, która nada pikanterii oraz pastę tahini QF, która nada kremowości i chałwowego posmaku, a otrzymasz hummus doskonały.
Liczba porcji: 4
Czas: 35
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
- 3 łyżeczki Pasty curry czerwonej House of Asia
- 2 łyżki pasty Tahini Premium OF
- 1 łyżeczka Oleju z prażonego sezamu House of Asia
- 2 łyżki uprażonego wcześniej Sezamu Białego House of Asia
- 2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2-3 ząbki czosnku drobno posiekanego
- 1 opakowanie gotowego chlebka pita
- 400 g cieciorki konserwowej
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- Sok z 1 limonki
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- Pieprz czarny do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
- Podsmaż cebulę z czosnkiem na złoty kolor i odstaw do wystygnięcia.
- Do wysokiego pojemnika przełóż cieciorkę (zalewę zostaw i użyj w razie potrzeby, gdy hummus będzie zbyt gęsty), dodaj usmażoną cebulę, pastę curry, tahini, sok z limonki, sezam i kmin rzymski. Zmiksuj wszystko razem na gładką masę dopraw do smaku pieprzem.
- Hummus polej oliwą z oliwek i olejem sezamowym, podawaj z chlebkiem pita.