
Kaburamaki sushi

Jeśli jesteście miłośnikami sushi to ten przepis jest właśnie dla Was! Kaburamaki czyli sushi z rybą lub warzywami na wierzchu. Wbrew pozorom nie jest ono bardzo trudne w przygotowaniu!
Liczba porcji: 2
Czas: 90 min
Poziom trudności:
łagodne
Ostrość:
Składniki
- 250 g ryżu do sushi (4 rolki)
- 2 liście nori
- 1 łyżeczka pasty wasabi
- 50 g świeżego łososia pokrojonego na szerokie cienkie plastry
- 50 g świeżego tuńczyka pokrojonego na szerokie cienkie plastry
- 50 g świeżego węgorz pokrojonego na szerokie cienkie plastry
- 4 ugotowane krewetki typu black-tiger
- 1 dojrzałe awokado, pokrojone na cienkie i szerokie plastry
- 75 g opakowania serka Philadelphia
Do podania:
Sposób przygotowania
- Ugotuj ryż (przepis znajdziesz tutaj).
- Połóż połowę liścia nori na macie bambusowej owiniętej folią spożywczą.
- Nałóż ryż rozciągając go na całym liściu, następnie odwróć ryżem do dołu.
- Rozsmaruj serek Philadelphia, wasabi, krewetek i awokado. Zwiń rolkę i na wierzch ułóż na przemiennie szerokie plastry awokado, łososia, tuńczyka, węgorza.
- Sushi pokrój na 6 kawałków i podaj z sosem sojowym, sosem teriyaki, pastą wasabi i imbirem.