Futomaki z łososiem i ogórkiem

Sushi to świetny pomysł nie tylko na romantyczny wieczór we dwoje, ale także jako wspaniała zabawa integracyjna w kuchni. Dzięki naszej instrukcji  – krok po kroku – będziesz w stanie wykonać je na naprawdę mistrzowskim poziomie. Futomaki to jedne z najpopularniejszych, a zarazem najprostszych w wykonaniu sushi. Wystarczy odrobina chęci – to pyszne danie tylko czeka aby je wykonać. Do dzieła!

Liczba porcji:

4

Czas: 30 min + gotowanie ryżu

Poziom:

Poziom:

Składniki

Porcja: 60 kawałków

Do podania:

Sposób przygotowania

  1. Ryż przygotuj wg tego przepisu > zobacz film
  2. Liść nori połóż na bambusowej macie, błyszczącą stroną do dołu i ułóż na nim cienką warstwę ryżu, zostawiając od góry i od dołu pusty pasek o szerokości 1,5 cm. Ryż będzie się łatwiej nakładać jak zwilżysz dłonie wodą.
  3. Przy dolnej krawędzi ułóż łososia, ogórka i paski tykwy. Zwilż delikatnie górny pasek nori i zwiń ciasno rulon.
  4. Dla ułatwienia krojenia, ostrze noża zwilż wodą. Rulon pokrój na 10 kawałków.
  5. Futomaki podawaj z sosem sojowym, odrobiną pasty wasabi oraz marynowanym imbirem.
...

Polecane przepisy

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Tofu czosnkowo-miodowe z warzywami

Makaron Chow Mein po azjatycku

Wróć do poprzedniej strony

NASZE MARKI