Ramen miso z warzywami i nori

Szukasz przepisu na szybki i pożywny Ramen? Trafiłaś/eś idealnie. Dzięki zastosowaniu pasty miso danie staje się niezwykle aromatyczne, a czas jego przygotowania to tylko 20 minut! Świetnie sprawdzi się jako szybka kolacja bądź lekki obiad. Sprawdźcie przepis prosto od Vice MasterChef Polska 2018 Chef Lorek

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 3

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 20 min

Ostrość:

Składniki

Zupa ramen:

Opcjonalnie – 1 łyżka masła orzechowego/pasty tahini

Dodatki:

  • 2 liście norii
  • ½ papryki czerwonej
  • 5cm świeżego imbiru
  • 10cm pora (zielonej części)
  • 100g fasolka szparagowa (mrożona)

Makaron:

Paczka świeżego makaronu ramen

Sposób przygotowania

Zupa:
1. W garnku podgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego i łyżeczkę oleju sezamowego. Włóż czosnek, ostrą paprykę i smaż na średnim ogniu przez 30-40 sekund mieszając co chwilę.
2. Wlej bulion warzywny, zawartość czterech saszetek pasty miso, wymieszaj i duś na średnim ogniu przez 5-7 minut.

Dodatki:
1. W międzyczasie posiekaj imbir i czerwoną paprykę wzdłuż. Por pokrój w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej 3-4 łyżki oleju i najpierw smaż imbir na średnim ogniu przez 30-45 sekund.
2. Odłóż imbir na bok i dodaj por – smaż przez 30-45 sekund, usuń por i dodaj fasolkę, 2 łyżki sosu sojowego, 1/2 łyżeczki oleju sezamowego (opcjonalnie) i smaż przez minutę – wystarczy aby przekazało smak fasoli, ale jednocześnie pozostała Al. dente. Paprykę pozostaw na surowo, a liście norii pokrój w cienkie paseczki.

Makaron:
1. Po przygotowaniu wszystkich powyższych elementów, zagotuj wodę w garnku, a gdy woda się zagotuje, dodaj makaron i gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 minuty.

To wszystko, danie jest gotowe do jedzenia. Jeśli używasz masła orzechowego / pasty sezamowej, do miski wsyp łyżkę masła / pasty, dodaj makaron, następnie zupę i udekoruj pozostałymi składnikami. Smacznego!

...

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Makaron Ramen świeży 200g House of Asia

Makaron Ramen świeży 200g

Nowość
Bestseller
Sos sojowy jasny 150ml House of Asia

Sos sojowy jasny 150ml

Nowość
Bestseller
Ocet ryżowy 150ml House of Asia

Ocet ryżowy 150 ml

Nowość
Bestseller
Pasta Miso 75g House of Asia

Pasta Miso 75g

Nowość
Bestseller
Olej z prażonego sezamu 150ml House of Asia

Olej z prażonego sezamu 150ml

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI