Ramen miso z warzywami i nori

Szukasz przepisu na szybki i pożywny Ramen? Trafiłaś/eś idealnie. Dzięki zastosowaniu pasty miso danie staje się niezwykle aromatyczne, a czas jego przygotowania to tylko 20 minut! Świetnie sprawdzi się jako szybka kolacja bądź lekki obiad. Sprawdźcie przepis prosto od Vice MasterChef Polska 2018 Chef Lorek

Oceń przepis, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 0 / 5. Ilość głosów: 0

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 20 min

Poziom trudności:

Ostrość:

Składniki

Zupa ramen:

Opcjonalnie – 1 łyżka masła orzechowego/pasty tahini

Dodatki:

  • 2 liście norii
  • ½ papryki czerwonej
  • 5cm świeżego imbiru
  • 10cm pora (zielonej części)
  • 100g fasolka szparagowa (mrożona)

Makaron:

Paczka świeżego makaronu ramen

Sposób przygotowania

Zupa:
1. W garnku podgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego i łyżeczkę oleju sezamowego. Włóż czosnek, ostrą paprykę i smaż na średnim ogniu przez 30-40 sekund mieszając co chwilę.
2. Wlej bulion warzywny, zawartość czterech saszetek pasty miso, wymieszaj i duś na średnim ogniu przez 5-7 minut.

Dodatki:
1. W międzyczasie posiekaj imbir i czerwoną paprykę wzdłuż. Por pokrój w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej 3-4 łyżki oleju i najpierw smaż imbir na średnim ogniu przez 30-45 sekund.
2. Odłóż imbir na bok i dodaj por – smaż przez 30-45 sekund, usuń por i dodaj fasolkę, 2 łyżki sosu sojowego, 1/2 łyżeczki oleju sezamowego (opcjonalnie) i smaż przez minutę – wystarczy aby przekazało smak fasoli, ale jednocześnie pozostała Al. dente. Paprykę pozostaw na surowo, a liście norii pokrój w cienkie paseczki.

Makaron:
1. Po przygotowaniu wszystkich powyższych elementów, zagotuj wodę w garnku, a gdy woda się zagotuje, dodaj makaron i gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 minuty.

To wszystko, danie jest gotowe do jedzenia. Jeśli używasz masła orzechowego / pasty sezamowej, do miski wsyp łyżkę masła / pasty, dodaj makaron, następnie zupę i udekoruj pozostałymi składnikami. Smacznego!

...

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

NASZE MARKI