Kokosowy sernik z limonkami na zimno

30 lipca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Sernika i naszym zdaniem najlepszym sposobem na uczczenie tego dnia jest zjedzenie porcji pysznego serniczka. Szef kuchni Jarek Owczarczyk, przygotował specjalnie dla Was sernik na zimno, na kruchym spodzie, z orzeźwiającymi limonkami. Koniecznie sprawdźcie!

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 4.2 / 5. Ilość głosów: 5

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 8

Czas: 30 min.

Ostrość:

Składniki

Spód:

  • 150 g kruchych ciastek (herbatników)
  • 100 g masła

Masa serowa:

Do dekoracji:

  • 3-4 limonki
  • odrobiona cukru brązowego

Sposób przygotowania

  1. Masło i kruche ciastka włóż do blendera i zmiksuj. Następnie przełóż do formy 24 cm i równomiernie rozłóż, dobrze dociśnij i wstaw do lodówki.
  2. Zagotuj mleczko kokosowe z cukrem i agar-agar cały czas mieszając. Zostaw do wystudzenia, do uzyskania temperatury pokojowej.
  3. Do miski przełóż ser i powoli wlej wystudzone mleczko. Masę kokosowo-serową wylej na zastygnięty spód i  wstaw do lodówki na około 2-3 godziny, aż masa całkowicie stężeje.
  4. Limonki pokrój w cienkie plasterki, posyp cukrem brązowym i ułóż na wierzch sernika jako dekorację.

PRODUKTY POWIĄZANE

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI