Kokosowy sernik z limonkami na zimno
30 lipca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Sernika i naszym zdaniem najlepszym sposobem na uczczenie tego dnia jest zjedzenie porcji pysznego serniczka. Szef kuchni Jarek Owczarczyk, przygotował specjalnie dla Was sernik na zimno, na kruchym spodzie, z orzeźwiającymi limonkami. Koniecznie sprawdźcie!
Liczba porcji: 8
Czas: 30 min.
Ostrość:
Składniki
Spód:
- 150 g kruchych ciastek (herbatników)
- 100 g masła
Masa serowa:
- 400 ml mleczka kokosowego BIO 20-22%
- 4 łyżeczki agar-agar QF
- 600 g twarogu do sernika (z wiaderka)
- 3 łyżki cukru brązowego
Do dekoracji:
- 3-4 limonki
- odrobiona cukru brązowego
Sposób przygotowania
- Masło i kruche ciastka włóż do blendera i zmiksuj. Następnie przełóż do formy 24 cm i równomiernie rozłóż, dobrze dociśnij i wstaw do lodówki.
- Zagotuj mleczko kokosowe z cukrem i agar-agar cały czas mieszając. Zostaw do wystudzenia, do uzyskania temperatury pokojowej.
- Do miski przełóż ser i powoli wlej wystudzone mleczko. Masę kokosowo-serową wylej na zastygnięty spód i wstaw do lodówki na około 2-3 godziny, aż masa całkowicie stężeje.
- Limonki pokrój w cienkie plasterki, posyp cukrem brązowym i ułóż na wierzch sernika jako dekorację.