Mango sticky rice

Mango Sticky Rice to jeden z klasycznych tajskich deserów. Jego tajemnica tkwi w odpowiednio dobranym kleistym gatunku ryżu oraz specjalnej metodzie powolnego gotowania. Jeśli takiego nie posiadacie, można użyć do przepisu ryżu jaśminowego, który również świetnie się sprawdzi w przepisie.  Przed Wami przepis od blogerki kulinarnej Czarnej Wisienki, na pyszny tajski deser.

 

 

Liczba porcji:

2

Czas: 30 min.

Poziom:

Trudne

Poziom:

Łagodne

Składniki

Sposób przygotowania

  1. Ryż zalewamy na noc 1 zimną szklanką wody.
  2. Następnego dnia ryż płuczemy ryż 2 razy w zimnej wodzie. Zalewamy 0,5 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 10 min., a następnie trzymamy pod przykryciem jeszcze 10 min.
  3. W garnuszku przez 5 min. gotujemy 10 łyżek mleczka kokosowego z cukrem kokosowym i szczypta soli.
  4. Gotowy ryż zalewamy resztą mleczka kokosowego i mieszamy.
  5. Ryż przekładamy do naczynia. Po bokach wylewamy pulpę mango. Całość skrapiamy sokiem z limonki i polewamy sosem z mleczka, cukru i soli.
...

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Makron chiński trzy grzyby

OSTRYgowy kurczak z pak choi

Jak zrobić sushi futomaki z łososiem?

Wróć do poprzedniej strony

NASZE MARKI