Kokosowy sernik z malinami
Komu, komu serniczka? Specjalnie dla Was przygotowaliśmy przepis na pyszny sernik z mleczkiem kokosowym i malinami. Gwarantujemy – rozpływa się w ustach. Wypróbujcie koniecznie i pochwalcie się jak wyszło.
Liczba porcji: 8
Czas: 20 min + 90 min pieczenia
Ostrość:
Łagodne
Składniki
Spód:
- 30 g cukru kokosowego
- 70 g masła
- 70 g gorzkiej czekolady
- 45 g mąki z quinoa Casa del Sur
- 1 jajko
Masa serowa:
- 400 ml mleczka kokosowego 5-7%
- 100 g cukru kokosowego
- 1 kg twarogu na sernik
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
400 g malin
Sposób przygotowania
- Masło i czekoladę roztop na małym ogniu. W międzyczasie utrzyj, za pomocą miksera, jajko z cukrem
- Dodaj masę czekoladową, mąkę i całość miksuj do połączenia się składników
- Piekarnik nagrzej do temperatury 160°C. Dno formy o średnicy 25 cm wyłóż papierem do
pieczenia, zapinając obręcz i pozostawiając papier na zewnątrz. Wylej masę i piecz ją przez 9 minut. Następnie wystudź - W misce zmiksuj twaróg, mleczko kokosowe, mąkę i cukier na gładką masę. Dodaj po kolei jajka i miksuj przez kilkanaście sekund
- Piekarnik nagrzej do temperatury 175°C. Masę serową wylej na wystudzony spód i wstaw formę do piekarnika. Piecz przez 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz przez 75 minut
- Sernik wystudź i włóż na noc do lodówki
- Na wierz ułóż maliny