Koreańska wołowina Bulgogi z warzywami
Poczuj smak Korei na swoim talerzu! Wołowina Bulgogi z chrupiącymi warzywami, sałatą i nutą ostrej papryki to idealne połączenie smaków i aromatów. Idealne na spotkanie z przyjaciółmi na grilla.
Liczba porcji: 4
Czas: 45 min
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
- 2 saszetki Pasty Bulgogi House of Asia
- 1 łyżeczka Pasty z czosnku House of Asia
- 8 – 10 Papryk Jalapeno czerwonych krojonych Casa de Mexico
- 600 g antrykotu wołowego
- 1 ogórek
- 1 czerwona cebula
- 1 sałata rzymska
- 1 papryka czerwona
- 50 g marchewki
- 3 rzodkiewki
- 50 g dymki drobno pokrojonej
- 50 g posiekanej kolendry
- Olej do smażenia
Do podania:
- Kilka kropel Ostrego sosu z zielonej papryki Jalapeno Casa de Mexico
- Biały sezam House of Asia do posypania
Sposób przygotowania
- Wołowinę zawiń ciasno w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na około godzinę. Wyjmij i pokrój w cienkie plasterki w poprzek włókien. Następnie mięso zamarynuj w paście bulgogi z dodatkiem pasty z czosnku i wstaw do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.
- Ogórek, cebulę, marchew, paprykę, rzodkiewkę oraz jalapeno, pokrój w grubsze słupki, tak aby było je wygonie chwytać.
- Na patelni rozgrzej olej i usmaż mięso na brązowy kolor.
- Gotowe mięso nakładaj na liście sałaty z ulubionymi warzywami, posyp sezamem, kolendrą i dymką. Całość skrop sosem z zielonej papryczki jalapeno.
TIP. W tym przepisie doskonale sprawdzą się również inne rodzaje mięs, takie jak: wieprzowina oraz drób.