Krewetki smażone z chorizo i pastą kimchi
Soczyste i lekko pikantne krewetki w marynacie z sosu sojowego, ostrygowego, paście z czosnku i kolendrą to fantastyczna propozycja na nietuzinkowe danie. W towarzystwie sosu kimchi i chorizo otrzymacie idealną pikanterię, która zaskoczy niejednego gościa.
Liczba porcji: 2
Czas: 5 min
Ostrość:
Pikantne
Składniki
1 saszetka Pasty kimchi lub 50 g Sosu kimchi House of Asia
2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2-3 ząbki czosnku drobno posiekane
1 łyżka Sosu ostrygowego House of Asia
1 łyżka Sosu sojowego jasnego House of Asia
20 obranych i oczyszczonych krewetek 16/20
50 g kiełbasy chorizo pokrojonej w drobną kosteczkę
6 pomidorków cherry
1 mała cebula pokrojona w drobną kostkę
50 g kapusty pekińskiej pokrojonej w kostkę
2 łyżki posiekanej kolendry
1 łyżka pokrojone zielonej dymki
3 łyżki oleju
Sposób przygotowania
1. Wymieszaj ze sobą sos ostrygowy, sojowy, jedną łyżkę kolendry, 1 łyżeczkę pasty z czosnku i zamarynuj krewetki.
2. Na patelnię wlej olej, podsmaż na średnim ogniu przez około 3 minuty cebulę z pozostałą pastą z czosnku, dodaj chorizo, następnie kapustę pekińską, pomidorki oraz krewetki, całość smaż na dużym ogniu przez kolejne 2-3 minuty. Pod koniec dodaj pastę lub sos kimchi oraz odrobinę wody, wymieszaj. Gotowe danie posyp pozostałą kolendrą i dymką.