Kurczak na ostro z makaronem Chow Mein Mateusz Krojenka
Finalista programu MasterChef Tvn Mateusz Krojenka przygotował dla Was szybkie danie z woka w orientalnym stylu. Azjatycki makaron Chow Mein z kurczakiem, grzybami Mun i z warzywami. Ostrość daniu nadaje sos Sriracha! Musicie tego spróbować!
Liczba porcji: 2
Czas: 15 min
Ostrość:
ostre
Składniki
- 1 opakowanie Makaron Chow Mein House of Asia
- Garść Grzybów Mun House of Asia namoczone w ciepłej wodzie przez 20 min.
- 2 łyżki Czerwonego sosu Sriracha House of Asia
- 1 łyżka Sosu Teriyaki House of Asia
- 50 ml Sosu Sojowy ciemny House of Asia
- 1 pierś z kurczaka pokrojonego w 1cm kostkę
- 1 marchewka pokrojona w słupki
- 1 średnia cebula pokrojona w wiórki
- 4 ząbki czosnku pokrojonego w wiórki
- Pół czerwonej papryki pokrojonej w słupki
- Papryczka chilli
- Por
- Świeża kolendra
- Sezam
- 70 ml oleju
- Sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania
- Na rozgrzany wok z olejem dodaj pokrojoną pierś z kurczaka i smaż 2 min.
- Następnie dodaj warzywa, grzyby i smaż przez kolejne 4 min.
- Dopraw wszystko sosem sojowym, sosem teryiaki, sosem sriracha oraz sokiem z cytryny.
- Dodaj ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez 1 min. na mocnym ogniu.
- Gotowanie danie udekoruj świeżą kolendrą oraz sezamem.