Makaron chow mein z chili i polędwiczką wieprzową

Makaron chow mein to jeden z ważniejszych składników kuchni chińskiej, w połączeniu z delikatną i kruchą polędwiczką wieprzową i ostrym sosem Sambal Oelek zaspokoi podniebienia najbardziej wymagających koneserów pikantnych dań.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 1

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 1

Czas: 20 min

Ostrość:
Lekko ostre

Składniki

  • 100 g makaronu chow mein
  • 100 g pokrojonej w cienkie plastry polędwiczki wieprzowej
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka sos sambal oelek
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1/2 (ok. 30 g) pokrojonej w słupki marchewki
  • 1/2 (ok. 30 g) pokrojonej w paski papryki
  • 1/2 pokrojonej w piórka czerwonej cebuli czerwonej
  • prażony biały sezam
  • pokrojony w 1 cm kawałki szczypior
  • chili (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją
na opakowaniu.
2. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, dodaj imbir i czosnek, a następnie
zamarynowaną w jednej łyżce sosu ostrygowego polędwiczkę. Smaż ok 2-3 minuty.
3. Dodaj marchew, paprykę i cebulę. Duś do czasu kiedy warzywa zmiękną,
ale pozostaną chrupkie. Dodaj łyżkę sosu ostrygowego i łyżeczkę sambalu.
4. Wymieszaj wszystkie składniki. Podawaj posypane prażonym sezamem i dymką.

...

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Sos chili Sambal Oelek 240g House of Asia

Sos chili Sambal Oelek 240g

Nowość
Bestseller
Sos ostrygowy 165g House of Asia

Sos ostrygowy 165g

Polecane przepisy

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI