Kurczak po chińsku w sosie z grzybowym Shiitake Jedz Pysznie
Poznajcie sposób od Anny Zyśk z Jedzpysznie na soczystego kurczaka. Soczystości i aromatu z pewnością nadają użyte do tego dania nasze produkty takie jak sos sojowy grzybowy czy sos z grzybów shiitake.
Liczba porcji: 2
Czas: 1h 10 min
Ostrość:
łagodne
Składniki
- 50 g octu ryżowego
- 50 g sosu sojowego grzybowego
- 50 g sosu z grzybów Shiitake
- 500 g udek kurczaka
- 1 l wody
- 60 g brązowego cukru
Sposób przygotowania
- Mięso oczyść i oszusz. Natnij skórę i mięso w trzech miejscach.
- W garnku zagotuj wodę, dodaj do niej cukier, ocet i sos sojowy. Gdy składniki się rozpuszczą, do garnka przełóż mięso i gotuj je przez minutę. Następnie wyjmij je na talerz i dokładnie nasmaruj sosem z grzybów Shiitake.
- Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w 160*C przez 20 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę, zwiększ temperaturę piekarnika do 200*C i piecz kolejne 30 minut.
- Kurczaka podawaj z ulubionym ryżem. Przed podaniem polej go sosem pozostałym z pieczenia.