Kurczak satay z sosem imbirowym

Kurczak satay to kwintesencja kuchni tajskiej. Grillowana pierś kurczaka w formie szaszłyka w pysznej marynacie na bazie mleczka kokosowego, podana z aromatycznym sosem imbirowym to nowy przepis od kulinarnej influencerki Czarnej Wisienki. Do wykonania tego przepisu możecie użyć niezawodnego OPTIGRILL od marki Tefal lub patelni grillowej.  Do dzieła!

 

Oceń przepis, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 0 / 5. Ilość głosów: 0

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 20 min

Poziom trudności:

Ostrość:

Składniki

2 duże piersi z kurczaka

Marynata:

Sos imbirowy:

  • 10 łyżek mleczka kokosowego 5-7%
  • 1 łyżeczka oleju 
  • 1 duży ząbek czosnku lub 2 małe
  • sok z ½ limonki
  • 1 kawałek imbiru (ok. 5cm)
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Piersi z kurczaka myjemy i kroimy w podłużne plastry.
  2. Czosnek wyciskamy. W misce mieszamy wszystkie składniki na marynatę. Obtaczamy kurczaka w marynacie i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  3. Rozgrzewamy patelnię grillową. Na patyczki do szaszłyków nabijamy kurczaka jak harmonijkę. Układamy kurczaka na patelni i obsmażamy z dwóch stron przez ok. 10 min.
  4. W małym garnuszku rozgrzewamy olej. Dodajemy przeciśnięty czosnek i starty na tarce imbir. Podsmażamy przez 2 min. na małym ogniu.
  5. Do garnuszka wlewamy mleczko kokosowe i wyciskamy sok z limonki. Sos gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodatkowo możemy dodać również płatki chilli.
  6. Usmażone sataye podajemy z dymką, sezamem i sosem imbirowym.
...

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

NASZE MARKI