Kurczak satay z sosem imbirowym

Kurczak satay z sosem imbirowym Czarna Wisienka House of Asia

Kurczak satay to kwintesencja kuchni tajskiej. Grillowana pierś kurczaka w formie szaszłyka w pysznej marynacie na bazie mleczka kokosowego, podana z aromatycznym sosem imbirowym to nowy przepis od kulinarnej influencerki Czarnej Wisienki. Do wykonania tego przepisu możecie użyć niezawodnego OPTIGRILL od marki Tefal lub patelni grillowej.  Do dzieła!

 

Liczba porcji:

2

Czas: 20 min

Poziom:

Poziom:

Składniki

2 duże piersi z kurczaka

Marynata:

Sos imbirowy:

  • 10 łyżek mleczka kokosowego 5-7%
  • 1 łyżeczka oleju 
  • 1 duży ząbek czosnku lub 2 małe
  • sok z ½ limonki
  • 1 kawałek imbiru (ok. 5cm)
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Piersi z kurczaka myjemy i kroimy w podłużne plastry.
  2. Czosnek wyciskamy. W misce mieszamy wszystkie składniki na marynatę. Obtaczamy kurczaka w marynacie i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  3. Rozgrzewamy patelnię grillową. Na patyczki do szaszłyków nabijamy kurczaka jak harmonijkę. Układamy kurczaka na patelni i obsmażamy z dwóch stron przez ok. 10 min.
  4. W małym garnuszku rozgrzewamy olej. Dodajemy przeciśnięty czosnek i starty na tarce imbir. Podsmażamy przez 2 min. na małym ogniu.
  5. Do garnuszka wlewamy mleczko kokosowe i wyciskamy sok z limonki. Sos gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodatkowo możemy dodać również płatki chilli.
  6. Usmażone sataye podajemy z dymką, sezamem i sosem imbirowym.

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią



Przepis na tajską zupę Tom Kha z kurczakiem


Pad thai z kurczakiem

Wróć do poprzedniej strony

NASZE MARKI