Pulpeciki z kurczaka z pastą Tom Kha i mleczkiem kokosowym

Pulpeciki z kurczaka z pastą Tom Kha i mleczkiem kokosowym Chef Lorek House of Asia

Szukacie kulinarnych inspiracji? Mamy dla Was autorski przepis od znakomitego szefa kuchni Vice MasterChef Polska 2018 Chef Lorek. Pulpeciki z kurczaka z pastą Tom Kha i mleczkiem. Jest to ciekawa wariacja na temat tajskiej kuchni, którą przygotujecie zaledwie w 25 minut. Smacznego!

 

 

Liczba porcji:

4

Czas: 25 min

Poziom:

Poziom:

Składniki

Pulpeciki:

Sos:

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 250 stopni Celsjusza, opcja termoobieg.
  2. Mięso wymieszaj z pozostałymi składnikami, uformuj 12 pulpecików, umieść w naczyniu do pieczenia i wstaw do piekarnika na 10 minut.
  3. W międzyczasie przygotuj sos. W garnku dodaj 3-4 łyżki oleju kokosowego (lub rzepakowego), pokrój w kostkę pieczarki i smaż na dużym ogniu przez 2-3 minuty, ciągle mieszając. Dodaj pastę Tom Kha, wymieszaj i przytrzymaj przez kolejne 10-15 sekund. Wlej mleczko kokosowe, dodaj liście kaffiru, pomidory pokrojone w ćwiartki, dopraw solą, sosem rybnym i miodem. Gotuj na dużym ogniu i mieszaj dość często przez około 10-12 minut.
  4. Pokrój grzyby na cienkie plasterki, które wykorzystamy później jako dekorację.
  5. Na głębokim talerzu dodaj sos, pulpeciki, pieczarki i liście kolendry.

TIP: Jeśli chcesz, możesz również podać ten talerz z ryżem lub makaronem ryżowym.

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 


Przepis na tajską zupę Tom Kha z kurczakiem

Żółte curry z kurczakiem i dynią


Pad thai z kurczakiem

Wróć do poprzedniej strony

NASZE MARKI