Kuchnia tajska

Dorsz Tom Yum na parze

Dorsz Tom Yum na parze House of Asia

Ryba na parze z pastą Tom Yum, czyli najlepszy azjatycki przepis na smaczny obiad. Coraz większą popularność zdobywa gotowania na parze. To jeden z najzdrowszych sposobów przyrządzania jedzenia, który pozwala zachować wartości odżywcze spożywanych potraw. Ryby gotowane na parze są lekkostrawne i mniej tłuste od smażonych.  Potrawy gotowane na parze są polecane osobom będącym na diecie, ze względu na mniejszą kaloryczność i łatwość trawienia.

Liczba porcji:

2

Czas: 20 min + 60 min marynowania

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Lekko ostre

Składniki

  • 600 g filetu z dorsza

    Marynata:

  • 3 łyżki pasty Tom Yum
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • sok i otarta skórka z 1 limonki
  • 2 cm korzenia imbiru; drobno pokrojony
  • 1 mała papryczka chili; drobno pokrojona
  • 4 gałązki kolendry; drobno pokrojone

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki marynaty połącz ze sobą w misce, włóż rybę i odstaw do lodówki na 60 minut.
  2. Domowy sposób gotowania na parze: Do szerokiego garnka wlej wodę na wysokość 5 cm, wstaw do środka metalowe sitko. Ułóż rybę, przykryj garnek i „paruj” filet przez 15 minut.
Wróć do poprzedniej strony