Kurczak z orzechami po chińsku
Jeśli jesteś miłośnikiem kuchni chińskiej to ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Połączenie smażonego kurczaka z orzeszkami ziemnymi i sosem ostrygowym przybliży Ci smak tej kuchni bez dalekiej podróży do Chin. Danie jest łatwe w przygotowaniu a przede wszystkim zajmuję jedynie 20 minut. Smacznego!
Liczba porcji: 2
Czas: 20
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 30 g Grzybów Shiitake House of Asia namoczone i pokrojone w ćwiartki
- 2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia
- 1 łyżka Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 200 g filetu z kurczaka, pokrojony w 2 cm kostkę
- po 1/3 papryki w różnych kolorach, pokrojone w 2 cm kostkę
- 1 mała cebula, pokrojona w 2 cm kostkę
- 50 g orzechów ziemnych niesolonych
- 1 cm korzenia imbiru, posiekany
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka oleju roślinnego, do smażenia
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz, do smaku
Sposób przygotowania
1. Kurczaka obtocz w mące ziemniaczanej.
2. Na średnim ogniu rozgrzej olej, podsmaż na złoto czosnek i imbir. Dodaj kurczaka i smaż 2 minuty.
3. Dodaj grzyby, paprykę, cebulę, orzechy, smaż 2 minuty.
4. Wsyp cukier i wlej sosy. Smaż przez 2 minuty mieszając od czasu do czasu.