Makaron Vermicelli z grzybami mun i sosem ostrygowym
Danie z makaronem to idealna propozycja na szybki lunch. Wystarczy, że dodasz do niego ulubione warzywa, grzyby mun oraz sos ostrygowy i niebanalny posiłek gotowy. Koniecznie sprawdźcie propozycję podania od Yummy_fotografia_kulinarna.
Liczba porcji: 2
Czas: 15 min.
Ostrość:
Składniki
- ½ opakowania makaronu Vermicelli
- 15 g suszonych grzybów Mun
- 4 łyżki sosu ostrygowego
- 2 łyżeczki pasty z czosnku (lub 2-3 ząbki drobno posiekanego czosnku)
- 1 pierś z kurczaka
- 1 mała cebula pokrojona w kostkę
- 50 ml wody
Sposób przygotowania
- Grzyby mun zalej wrzątkiem i odstaw na 15 min, a następnie odcedź je.
- Makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Przelej zimna wodą i odstaw.
- Sos ostrygowy wymieszaj z wodą.
- Na rozgrzaną patelnię wlej olej i podsmaż kurczaka przez 2-3 minuty. Następnie dodaj cebulę, czosnek, grzyby oraz ugotowany makaron. Dodaj sos ostrygowy i całość wymieszaj.
TIP: Gotowe danie posyp świeżym szczypiorkiem.