Pieczony kalafior z migdałami i puree z miso
Przepis na pieczonego kalafiora to prawdziwa gratka dla kulinarnych pasjonatów. Lekko orzechowy posmak tego warzywa idealnie współgra z azjatyckim akcentem w postaci pasty miso. Smacznego!
Liczba porcji: 3
Czas: 45 min.
Ostrość:
Składniki
Pieczony kalafior w całości:
- 1 łyżka pasty miso
- 1 kalafior cały
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki wody
- sól do smaku
Mus z kalafiora:
- 2 szklanki mleczka kokosowego 5-7%
- 1 łyżka pasty miso
- 400 g kalafiora mrożonego
- 4 łyżki masła
- Sól do smaku
- Sok z połowy limonki
- Starta skórka z limonki
- Płatki migdałów blanszowanych, prażonych do posypania
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do temperatury160°C. Kalafiora oczyść z liści i wytnij głąb tak, aby kalafior nie rozpadł się.
- W rondelku rozpuść masło i podgrzewaj je przez 5 min, aż nabierze orzechowego smaku, a następnie dodaj pastę miso i wymieszaj całość. W razie potrzeby dopraw solą do smaku.
- Na blachę rozłóż papier do pieczenia i ułóż na nim kalafiora. Posmaruj go masłem z miso tak, aby wysmarować całe warzywo. Wstaw do piekarnika i piecz około 30 minut. Czas zależy od wielkości kalafiora.
- Do rondelka wsyp mrożonego kalafiora, a następnie dodaj odrobinę wody, wlej mleko kokosowe oraz dodaj pastę miso. Gotuj do miękkości, a następnie zmiksuj całość na gładką masę dodając masło. Dopraw solą, sokiem oraz skórką z limonki.
- Upieczonego kalafiora podawaj z musem, posypanego prażonymi płatkami migdałów.