Pyszny pikantny makaron z kurczakiem Mateusz Krojenka
Mateusz Krojenka – finalista programu MasterChef Tvn – przygotował dla Was przepis na pyszny pikantny makaron ryżowy z kurczakiem. Świetne orzeźwiające danie idealne na upalne dni, które każdego mile zaskoczy. Dodatkowo jest proste i szybkie w przygotowaniu. Smacznego!
Liczba porcji: 2
Czas: 25 min
Ostrość:
Składniki
- 20 ml Sosu rybnego House of Asia
- 20 ml Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 1 łyżeczka Przyprawy kuchni tajskiej House of Asia
- 1 łyżeczkę Czerwonej pasty curry House of Asia
- 200 g Makaronu ryżowego 5 mm House of Asia
- 1 opakowanie Grzybów Mun House of Asia
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
- 1 średnia marchewka starta na tarce
- 1 por
- 2 papryczki chilli pokrojona w kostkę
- ¼ Selera startego na tarce
- 1 pierś z kurczaka pokrojona w kostkę
- sok z cytryny
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka masła
- 250 ml bulionu
Sposób przygotowania
- Namocz grzyby mun w letniej wodzie przez około 20 min.
- Na rozgrzaną patelnię dodaj masło, cebulę, czosnek, por i smaż przez 3 min. Następnie dodaj marchewkę i seler i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie przez około 5 min.
- Na patelnię dodaj pierś z kurczaka i smaż przez 3 min.
- Zalej wszystko szklanką bulionu i dodaj pastę curry. Gotuj wszystko przez 5 min w tym samym momencie dodaj grzyby mun i papryczkę chilli.
- Dodaj sos sojowy, sos rybny oraz przyprawę kuchni tajskiej. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Na koniec dodaj makaron i przypraw sokiem z cytryny oraz limonki.
Gotowe danie udekoruj świeżą kolendrą, która doda nam orzeźwiającego smaku.