Bób smażony po tajsku
Nadszedł sezon na bób w Polsce! Mamy dla Was propozycję – przepis na bób smażony po tajsku z czerwoną pastą curry. Możecie go zrobić jako danie główne lub jako dodatek do ryży czy tajskiego makaronu.
Liczba porcji: 2
Czas: 10 min.
Ostrość:
Składniki
- 2 łyżeczki czerwonej pasty curry (może być 1 jeśli lubicie łagodniejszy smak)
- 1 łyżka sosu rybnego
- 500 g bobu
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- Kawałek imbiru ok 2 cm
- 3 łyżki oleju do smażenia
Sposób przygotowania
- Bób wrzucamy na 2 minuty do gotującej się wody, odcedzamy odstawiamy na chwilę do ostudzenia. W międzyczasie kroimy cebulę w pióra, czosnek w plasterków a chili i imbir na drobne kawałki.
- Ostudzony bób obieramy z łupinek.
- Na mocno rozgrzanym tłuszczu przesmażamy cebulę, czosnek, chili i imbir. Ok 2 minuty, następnie dodajemy pastę curry i bób i smażymy kolejne 2 minuty.
- Następnie dodajemy trochę wody i sos rybny. Chwilę podsmażamy by płyn odparował.