Ryż w sosie ostrygowym

Dziś przygotowaliśmy dla Was przepis na aromatyczny ryż z kurczakiem. Sekret smaku tkwi w chińskim specjale czyli sosie ostrygowym! Nadaje daniu delikatny słodko-słony smak. Przygotowanie dania zajmie Wam zaledwie 20 min. 

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 4.7 / 5. Ilość głosów: 7

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 20 min.

Ostrość:
Łagodne

Składniki

  • 2,5 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1 filet z kurczaka pokrojony w 1 cm kostkę
  • 150 g ryżu jaśminowego
  • 0,5 czerwonej cebuli
  • 2 dymki
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 2 cm imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki listków kolendry
  • Olej do smażenia
  • Sól i pieprz do smaku
  • Kilka liści cykorii do podania

Sposób przygotowania

  1. Ryż ugotuj al dente.
  2. Dymkę, cebulę, paprykę i kolendrę drobno posiekaj.
  3. Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekany czosnek, imbir, cebulę, dodaj paprykę i podsmaż krótko.
  4. Dodaj kurczaka i sos sojowy, zamieszaj i smaż przez 5 minut.
  5. Dodaj ugotowany ryż, sos ostrygowy. Mieszaj i smaż, aż ryż będzie gorący. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Podawaj na liściach cykorii, udekoruj dymką i kolendrą

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Sos sojowy jasny 150ml House of Asia

Sos sojowy jasny 150 ml

Nowość
Bestseller
Sos ostrygowy 165g House of Asia

Sos ostrygowy 165 g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI