Szaszłyki Tonkatsu z sałatką z sosem Miso Smukłe Widelce
Poznaj nasze wyjątkowe szaszłyki Tonkatsu, które łączą soczystą pierś kurczaka, aromatyczne pieczarki, słodki ananas i czerwoną cebulę. Wszystko to otulone jest wyrazistym sosem Tonkatsu, który nadaje daniu intensywnego smaku. W towarzystwie lekkiej sałatki podanej z kremowym sosem na bazie jasnej pasty miso, całość tworzy idealną kompozycję smaków. Za przepis dziękujemy Smukłe Widelce.
Liczba porcji: 4
Czas: 30 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
Szaszłyki:
- Sos Tonkatsu House od Asia
- 200 g piersi kurczaka
- pieczarki całe ok 10 sztuk
- cebula czerwona 8 malutkich sztuk lub 4 większe
- ananas świeży 2 plastry
- kolendra
Sałatka:
- 300 g młodych ziemniaków
- 4 rzodkiewki
- ogórek
- mała czerwona cebula
- kartka kopru
Sos:
- 2 łyżeczki Pasty Miso Shiro jasnej House of Asia
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól morska + pieprz czarny
Sposób przygotowania
Szaszłyki:
- Kurczaka podkrój w dużą kostkę.
- Pieczarki przekrój na pół, podobnie jak cebulę (jeśli jest większa to podziel na ja płaty)
- Ananasa obierz i każdy plaster pokrój na 8 trójkątów.
- Na patyczki do szaszłyków nadziewaj po kolei warzywa, wrzuć na grill i polej sosem Tonkatsu (3-4 łyżki) i rozsmaruj.
- Po kilku minutach zdejmij z grilla, udekoruj kolendrą.
Sałatka:
- Ziemniaki pokrój na ćwiartki, skrop oliwą, posól i piecz ok 30 minut.
- Ogórka, rzodkiewkę i cebulę pokrój na krążki
- Składniki na sos porządnie wymieszaj i polej nim warzywa.