Szparagi w sosie holenderskim z miso i jajkiem poche
Nie macie pomysłu na szybkie śniadanie lub lunch? Sięgnijcie po przepis na szparagi skąpane w sosie holenderskim i idealnym jajkiem w koszulce. Sos holenderski stworzony na bazie pasty miso będzie jeszcze smaczniejszy niż ten klasyczny.
Liczba porcji: 4
Czas: 25 min.
Ostrość:
łagodne
Składniki
1 saszetka Pasty miso House of Asia
1 łyżka Octu ryżowego House of Asia
1 łyżeczka Soku z limonki House of Asia
3 łyżki Panierki Panko House of Asia
1 pęczek szparagów zielonych
4 żółtka
4 jajka
200 g masła klarowanego
Pęczek kopru
Szczypta soli
1 łyżka oliwy
Sposób przygotowania
1. Zblanszuj szparagi: zanurz je na minutę w osolonym wrzątku, a następnie przełóż do zimnej wody, najlepiej z kostkami lodu.
2. Do garnka z gotującą się wodą wlej 2 łyżki octu ryżowego, dodaj sól i za pomocą łyżki zrób w wodzie wir, szybko wbij jajka, gotuj 3 minuty cały czas mieszając, pod koniec wyjmij za pomocą łyżki cedzakowej.
3. Przygotuj sos holenderski: masło rozpuść i odstaw. Następnie na garnku z gotującą się wodą ustaw pasującą do średnicy garnka szklaną miskę i wlej do niej żółtka, sok z limonki oraz pastę miso. Całość wymieszaj dokładnie przy pomocy rózgi kuchennej. Następnie zmniejsz moc palnika i powolnym strumieniem wlewaj masło cały czas mieszając, do momentu, aż sos zgęstnieje, pod koniec dodaj posiekany koper.
4. Szparagi podsmaż na oliwie przez 2 minuty, dodaj panko i smaż, aż się zarumieni. Gotowe szparagi z panko nałóż na talerz, dodaj jajko i całość polej przygotowanym sosem.