Szybka zupa Pho
Zdrowy i odżywczy bulion to klasyka kuchni wietnamskiej. Ten pełen dodatków azjatycki rosół można przygotować na wiele sposób, a szybka wersja z aromatyczną kolendrą i szczypiorkiem na pewno zaskoczy smakiem każdego miłośnika kuchni orientalnej. Kulinarna rozgrzewka na zimowe dni!
Liczba porcji: 2
Czas: 15 min.
Ostrość:
Składniki
- 50 g pasty Pho
- 1/2 opakowania makaronu ryżowego (do wyboru 5, 7 lub 10 mm)
- 0,5 l bulionu wołowego (lub warzywnego)
- 100 g polędwicy wołowej pokrojonej w cienkie plastry (lub zielonego, szarpanego jackfruita)
- 2 łyżki szczypiorku drobno posiekanego
- 1 posiekana papryczka chili bez pestek
- 2 łyżki pokrojonej kolendry
Sposób przygotowania
- W garnku zagotuj bulion, a następnie dodaj pastę Pho. Całość dobrze wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
- Makaron przygotuj według przepisu na opakowaniu.
- Do miski włóż makaron, chili, pokrojoną surową polędwicę (lub przepłukanego i podsmażonego na oliwie jackfruita) oraz szczypiorek. Całość zalej wrzącym bulionem i posyp kolendrą.
TIP: Zamiast papryczki chili dodaj 1 łyżeczkę pasty chili