Tajska sałatka z makaronem ryżowym i krewetkami Volodymyr Testardі
Macie ochotę na pełną smaków tajską sałatkę przygotowaną przez gwiazdę Instagrama? Sięgnijcie po przepis od Volodymyr Testardі, który specjalizuje się w szybkich, prostych, ale wykwintnych przepisach na kolację i śniadanie. Z naszych produktów upodobał sobie makaron ryżowy, sos sojowy, rybny, sezam i wyczarował coś naprawdę pysznego.
Liczba porcji: 1
Czas: 10 min
Ostrość:
łagodne
Składniki
100 g Bezglutenowego makaronu ryżowego 5 mm House of Asia
2 łyżki Sosu rybnego House of Asia
1 łyżka Sosu sojowego jasnego House of Asia
1 łyżka Czarnego sezamu House of Asia
1 średnia marchewka pokrojona w słupki
pół skalarnego ogórka pokrojonego w słupki
4-6 rzodkiewek pokrojonych w ćwiartki
10 krewetek
2-3 łyżki oliwy
skórka z limonki
sok z limonki
2 cm imbiru
5-8 plasterków chili
pęczek kolendry + do podania
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
garść pistacji
Sposób przygotowania
1. Makaron ugotuj zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, odcedź go i przelej zimna wodą.
2. Obrany imbir, czosnek i chili pokrój w dowolne plasterki dodaj kolendrę i ubij na miazgę w moździerzu. Następnie dodaj skórkę z limonki, sok z limonki, sos rybny, sos sojowy, oliwę. Wszystko dokładnie wymieszaj dopraw solą i pieprzem, przelej do dużej miski.
3. Wymieszaj z sosem marchewkę, rzodkiewkę i ogórka.
4. Obrane krewetki podsmaż na oliwie, dopraw do smaku solą i pieprzem.
5. Do miski z sosem i warzywami dodaj makaron i wymieszaj.
6. Następnie wyłóż makaron na talerz, ułóż krewetki, posyp prażonym sezamem i pistacjami. Udekoruj kolendrą i polej odrobiną oliwy.