Tajska sałatka z mango i sosem sojowym
Idealna na upalne dni oraz dla wielbicieli kuchni tajskiej. Świeże mango doda sałatce słodyczy, sok z limonki podkreśli smak a sos sojowy doda aromatu. Sami spróbujcie!
Liczba porcji: 2
Czas: 10 min.
Ostrość:
Składniki
- 1 duże dojrzałe mango
- 2 garście rukoli
- 1 granat
- 1 łyżeczka czarnego sezamu do posypania
Sos:
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka oleju z prażonego sezamu
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 mały ząbek czosnku, drobno pokrojony
Sposób przygotowania
- Obierz mango i pokrój je w kostkę.
- Z owocu granatu wyłuskaj ziarenka.
- Do miski dodaj składniki sosu i dokładnie wymieszaj.
- Następnie dodaj mango, granat, rukolę i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Gotową sałatkę posyp czarnym sezamem.