Udka w azjatyckiej marynacie z chrupiącą sałatką i sosem jogurtowym z curry Piękniejemy
Grillowanie z House of Asia zawsze Ci się uda. Przygotuj z nami i z piekniejemy.dietetyka udka w aromatycznej marynacie z sosu sojowego, pasty z czosnku i soku z limonki. Grillowane mięso podaj z chrupiąca sałatką i nietuzinkowym jogurtowym sosem z odrobiną curry.
Liczba porcji: 4
Czas: 30 min
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
Składniki na marynowane mięso:
- 1 łyżka Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 1 duża łyżeczka Pasty z czosnku House of Asia
- 1 łyżka Soku z limonki House of Asia
- 1 kg mięsa z udek bez kości
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki siekanej kolendry
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- Szczypta płatków chilli
Składniki na surówkę:
- 1 łyżka Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 1 łyżka Soku z limonki House of Asia
- 1/4 główki czerwonej kapusty drobno posiekanej
- 1 ogórek szklarniowy pokrojony w cienkie plasterki
- 1 marchewka starta na tarce o dużych oczkach
- 1/2 czerwonej cebuli pokrojona w kosteczkę
- 1 pęczek natki pietruszki posiekanej
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- Świeżo mielony pieprz do smaku
Składniki na sos jogurtowy:
- 1 łyżeczka Zielonej pasty curry House of Asia
- 200 g jogurtu greckiego
Sposób przygotowania
Mięso:
- Przełóż mięso do miski, dodaj wszystkie składniki marynaty i dokładnie wymieszaj.
- Odstaw do lodówki na co najmniej godzinę, aby smaki się przegryzły.
- Grilluj mięso na średnio rozgrzanym grillu, aż będzie miękkie i soczyste w środku, a na zewnątrz apetycznie zrumienione.
Surówka:
- Wszystkie warzywa umieść w dużej misce.
- Dodaj oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, sos sojowy i sok z limonki.
- Dopraw świeżo mielonym pieprzem do smaku.
- Dokładnie wymieszaj.
Sos jogurtowy:
- Jogurt grecki wymieszaj z zieloną pastą curry, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Podawaj jako dodatek do grillowanego mięsa.