Wegetariańskie curry z ryżem i zielonym jackfruitem

Czerwone curry to prawdziwie tajskie danie, które zachwyca swoją różnorodnością smaków. Zaskoczy Cię delikatnością mleczka kokosowego połączoną z pikantnym zacięciem pasty czerwonej curry. Użyty w daniu zielony jackfruit z powodzeniem zastąpi mięso, dzięki czemu danie jest bardzo pożywne. Smacznego!

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 0 / 5. Ilość głosów: 0

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 3

Czas: 30 min.

Ostrość:

Składniki

  • 1 puszka mleczka kokosowego 5-7%
  • 1 puszka zielonego jackfruita
  • 2 łyżeczki pasty czerwonej curry
  • 1 duża marchewka pokrojona w kostkę
  • ½ średniej dyni obranej i pokrojonej w kostkę
  • 2 średniej wielkości szalotki pokrojone w plastry
  • 3 ząbki czosnku drobno pokrojone
  • 1 limonka sparzona
  • 1 mały pęczek szczypiorku drobno pokrojonego
  • 1 mały pęczek kolendry drobno pokrojony
  • 2 szklanki ryżu jaśminowego 

Sposób przygotowania

  1. Ryż ugotuj według wskazań na opakowaniu. 
  2. Na patelni rozgrzej olej, a następnie dodaj marchewkę, dynię, szalotkę oraz czosnek. Smaż przez 5 min. Dodaj jackfruita i duś przez kolejne 5 minut.
  3. Dodaj mleczko kokosowe oraz pastę czerwone curry. Całość zagotuj, a następnie dodaj pokrojony szczypiorek i kolendrę. 
  4. Podawaj z ugotowanym ryżem i cząstką limonki.

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Mleczko kokosowe 5-7% 400 ml House of Asia

Mleczko kokosowe 5-7% 400 ml

Nowość
Bestseller
Pasta curry czerwona 113g House of Asia

Pasta curry czerwona 113 g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI