Wegetariańskie curry z ryżem i zielonym jackfruitem
Czerwone curry to prawdziwie tajskie danie, które zachwyca swoją różnorodnością smaków. Zaskoczy Cię delikatnością mleczka kokosowego połączoną z pikantnym zacięciem pasty czerwonej curry. Użyty w daniu zielony jackfruit z powodzeniem zastąpi mięso, dzięki czemu danie jest bardzo pożywne. Smacznego!
Liczba porcji: 3
Czas: 30 min.
Ostrość:
Składniki
- 1 puszka mleczka kokosowego 5-7%
- 1 puszka zielonego jackfruita
- 2 łyżeczki pasty czerwonej curry
- 1 duża marchewka pokrojona w kostkę
- ½ średniej dyni obranej i pokrojonej w kostkę
- 2 średniej wielkości szalotki pokrojone w plastry
- 3 ząbki czosnku drobno pokrojone
- 1 limonka sparzona
- 1 mały pęczek szczypiorku drobno pokrojonego
- 1 mały pęczek kolendry drobno pokrojony
- 2 szklanki ryżu jaśminowego
Sposób przygotowania
- Ryż ugotuj według wskazań na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzej olej, a następnie dodaj marchewkę, dynię, szalotkę oraz czosnek. Smaż przez 5 min. Dodaj jackfruita i duś przez kolejne 5 minut.
- Dodaj mleczko kokosowe oraz pastę czerwone curry. Całość zagotuj, a następnie dodaj pokrojony szczypiorek i kolendrę.
- Podawaj z ugotowanym ryżem i cząstką limonki.