Przepis na złote mleko
W takie chłodne, deszczowe dni nie trudno o infekcję i przeziębienie. Dlatego w szczególności powinniśmy zadbać o nasz organizm i wspomagać go naturalnie. Idealnym, znanym od wieków napojem wzmacniającym odporność jest złote mleko. Aneta Korzeniecka- Dietetyk Kliniczny House of Asia, przygotowała dla Was magiczny i prosty w przygotowaniu napój, który wykazuje silne działanie przeciwwirusowe, antybakteryjne, rozgrzewające i skraca czas infekcji. Świetnie nadaje się w pierwszych dniach przeziębiania, na gorączkę, katar czy ból gardła. A regularnie spożywany chroni przed zachorowaniem. Jaka jest jego tajemnica? Sekret tkwi w głównych składnikach:
- kurkuma – silnie przeciwzapalna i rozgrzewająca, zalecana w chorobach nowotworowych i wielu innych np. Alzheimera
- mleczko kokosowe – odpowiednie dla wegan i alergików, tłuszcz w nim zawarty (głównie tzw. MCT) umożliwia biodostępność kurkuminy, dodaje energii;
- pieprz – zawarta w nim piperyna wspomaga wchłanianie kurkuminy.
Dodatkowo miód, imbir i przyprawy sprawią, że jest to potężna dawka ZDROWIA!
Liczba porcji: 2
Czas: 5 min.
Ostrość:
Składniki
- 400 ml mleczka kokosowego BIO 5 -7 %
- 2 łyżeczki kurkumy
- 4 cm korzenia imbiru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- większa szczypta czarnego pieprzu
- 2 łyżki miodu
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Umyj imbir i zetrzyj na drobnej tarce.
- Wszystkie składniki, poza miodem, dokładnie wymieszaj lub zmiksuj.
- Podgrzej do temperatury ok 60 – 70C. Nie gotuj.
- Złote mleko przelej do kubka, następnie dodaj miód i dokładnie wymieszaj. Gotowe!