
Zupa Ramen z wołowiną i Wakame Mateusz Krojenka

Przygotuj z nami japoński specjał zupę ramen z wołowiną, aromatycznymi grzybami Mun oraz wodaorostami Wakame. Za przepis dziękujemy Mateuszowi Krojenka.
Liczba porcji: 1
Czas:
Ostrość:
Składniki
- 1 opakowanie Makaronu Ramen House of Asia
- 30 ml Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 20 g Suszonych grzybów Mun House of Asia
- 1 łyżeczka Wodorostów Wakame House of Asia
- 1 kg wołowiny – szponder z kością
- 2 litry wody
- 1 średnia marchewka
- 1 mały por
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- 4 ząbki czosnku
- 5 łyżki soli
- 3 jajka
- 1 cebula dymka ze szczypiorkiem drobno posiekana
- 1 świeża papryczka chilli drobno posiekana
Sposób przygotowania
- Do garnka wlej 3 litry wody. Wołowinę umyj i umieść w garnku.
- Marchewkę, pietruszkę umyj, obierz razem z czosnkiem, imbirem i również umieść w garnku razem z porem.
- Dodaj ziarna pieprzu, sól i wodorosty Wakame. Bulion gotuj na małym ogniu przez około 6 godz. 30 min przed końcem dodaj sos sojowy jasny.
- W tym czasie gdy bulion się gotuje ugotuj jajka na twardo.
- Grzyby Mun zalej wrzątkiem i zostaw pod przykryciem na 5 minut, aż napęcznieją.
- Opakowanie makaronu gotujemy przez 3 min od momentu wrzucenia do wrzątku.
- Gdy bulion mamy już gotowy wyciągamy mięso wyciągamy kości i kroimy w plastry.
- Do miseczki nakładamy makaron następnie dodajemy 3 plastry mięsa, ugotowane jajko, dymkę oraz chilli. Wszystko zalej bulionem. Smacznego!