Zupa Tom Kha Kai
Sięgnij po przepis na rozgrzewającą, tajską zupę kokosową o pikantno-kwaśnym smaku. Nasze produkty idealnie komponują się z całym daniem. Mleczko kokosowe nadaje aksamitności i kremowości zupie, a sos rybny dodatkowo podkręca aromatyczną pastę Tom Kha. Za przepis dziękujemy Foxx Gotuje.
Liczba porcji: 4
Czas: 20 min
Ostrość:
Lekko pikantne
Składniki
· 400 ml Mleczka kokosowego BIO 17-19% House of Asia
· 2 łyżki Sosu rybnego House of Asia
· 3 łyżeczki Pasty Tom Kha Kanokwan
· 4-5 Liści limonki Kaffir House of Asia (opcjonalnie)
· 200-300 g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę
· 100 ml bulionu drobiowego
· 3-4 papryczki chili drobno posiekane
· 10 grzybów shimeji/pieczarek/grzybów słomkowych
· 1 mała szalotka posiekana w drobną kostkę
· 2 łyżki oleju
· 1 sztuka trawy cytrynowej (opcja)
Opcjonalny topping:
· limonka
· liście kolendry
· szczypiorek
· olej chili
Sposób przygotowania
1. Na rozgrzany olej wrzuć szalotkę, papryczki chili i trawę cytrynową. Podsmaż przez kilka minut.
2. Dodaj bulion, sos rybny i gotuj przez kilka minut. Odcedź.
3. Dodaj mleczko kokosowe oraz pastę Tom Kha. Wymieszaj i dodaj grzyby shimeji (pamiętaj, aby odciąć ich korzenie) oraz pierś z kurczaka, a także liście limonki kaffir. Gotuj przez 7-8 minut.
4. Możesz podawać danie z olejem chili, kolendrą i szczypiorkiem, dodając odrobinę soku z limonki.