Zupa Tom Kha Kai

Sięgnij po przepis na rozgrzewającą, tajską zupę kokosową o pikantno-kwaśnym smaku. Nasze produkty idealnie komponują się z całym daniem. Mleczko kokosowe nadaje aksamitności i kremowości zupie, a sos rybny dodatkowo podkręca aromatyczną pastę Tom Kha. Za przepis dziękujemy Foxx Gotuje.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 4.8 / 5. Ilość głosów: 48

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 4

Czas: 20 min

Ostrość:
Lekko pikantne

Składniki

·       400 ml Mleczka kokosowego BIO 17-19% House of Asia

·       2 łyżki Sosu rybnego House of Asia

·       3 łyżeczki Pasty Tom Kha Kanokwan

·       4-5 Liści limonki Kaffir House of Asia (opcjonalnie)

·       200-300 g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę

·       100 ml bulionu drobiowego

·       3-4 papryczki chili drobno posiekane

·       10 grzybów shimeji/pieczarek/grzybów słomkowych

·       1 mała szalotka posiekana w drobną kostkę

·       2 łyżki oleju

·       1 sztuka trawy cytrynowej (opcja)

Opcjonalny topping:

·       limonka

·       liście kolendry

·       szczypiorek

·       olej chili

Sposób przygotowania

1. Na rozgrzany olej wrzuć szalotkę, papryczki chili i trawę cytrynową. Podsmaż przez kilka minut.

2. Dodaj bulion, sos rybny i gotuj przez kilka minut. Odcedź.

3. Dodaj mleczko kokosowe oraz pastę Tom Kha. Wymieszaj i dodaj grzyby shimeji (pamiętaj, aby odciąć ich korzenie) oraz pierś z kurczaka, a także liście limonki kaffir. Gotuj przez 7-8 minut.

4. Możesz podawać danie z olejem chili, kolendrą i szczypiorkiem, dodając odrobinę soku z limonki.

PRODUKTY POWIĄZANE

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI