Futomaki z łososiem, szparagami i pastą wasabi

Sushi zawsze kusi! Próbowaliście już robić je w domu? To wcale nie jest trudne! Flymetothespoon krok po kroku pokazuje jak zrobić pyszne rolki z łososiem i szparagami!

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 3

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 40 min.

Ostrość:

Składniki

Składniki na ryż:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania

  1. Ryż dokładnie przepłucz kilka razy w misce, każdorazowo wylewając wodę. Następnie zalej ryż 320 ml wody, zagotuj i gotuj jeszcze 2 minuty. Zmniejsz gaz do minimum, przykryj garnek folią aluminiową i pokrywką i paruj tak przez 20 minut.
  2. Ocet podgrzej, a następnie rozpuść w nim cukier i sól. Ryz po ugotowaniu wyłóż na deskę, żeby odparował. Polej zalewą, wymieszaj i ostudź.. W międzyczasie pokrój łososia i warzywa.
  3. Na macie do sushi połóż listek nori (chropowatą powierzchnią do góry). Ułóż na nim zwilżonymi palcami ryż, zostawiając ok. 2 cm wolnego miejsca na górze. Nie dociskaj ryżu, tylko delikatnie go rozprowadź. Następnie, około 1 cm od dolnej krawędzi listka, rozsmaruj kremowy serek. Następnie wyciśnij pastę wasabi i ułóż paski dodatków: łososia, awokado, szparagi i marchewkę.
  4. Zwijaj rolki sushi od dolnej strony, korzystając przy tym z matki. Zwijaj całość do momentu, aż matka obejmie wszystkie dodatki. Całość dociśnij dokładnie palcami od spodu przez matkę. Odsłoń jej górną część i zawijaj ciaśniej, po czym znowu dociśnij, aż zawiniesz całą rolkę.
  5. Pokrój sushi na pół i na mniejsze kawałki. Podawaj z dodatkowym wasabi, różowym imbirem oraz sosem sojowym.
...

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Ryż do sushi 400g House of Asia

Ryż do sushi 400g

Nowość
Bestseller
Ocet ryżowy 150ml House of Asia

Ocet ryżowy 150 ml

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI