Zupa Tom Yum z krewetkami i grzybami słomkowymi
Czas na kulinarną podróż do Tajlandii! Wypróbuj przepis na aromatyczną zupę Tom Yum z krewetkami i grzybami słomkowymi. Ostre, kwaśne, kremowe – po prostu pyszne! Gotowe w zaledwie 25 minut!
Liczba porcji: 4
Czas: 25 min
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
- 1 łyżka Pasty Tom Yum House of Asia
- 200 ml Mleczka kokosowego 12-14% House of Asia
- 100 g Grzybów słomkowych House of Asia
- 2 – 3 łyżki Sosu rybnego House of Asia
- 1 cebula pokrojona w piórka
- 16 krewetek oczyszczonych
- 800 ml bulionu
- 100 g pomidorków cherry przekrojonych na pół
- 50 g kolendry drobno pokrojonej
- 1 limonka
- 2 – 3 łyżki oleju
Sposób przygotowania
- Do garnka z grubym dnem wlej olej i podsmaż cebulę. Dodaj pastę tom yum, wymieszaj i smaż 2 minuty na średnim ogniu. Następnie dodaj pokrojone grzyby, wlej bulion i gotuj około 10 minut.
- Po tym czasie dodaj krewetki, wlej mleczko kokosowe oraz posiekaną kolendrę. Gotuj kilka minut. Pod koniec dodaj pokrojone pomidorki cherry, dopraw sokiem z limonki i sosem rybnym.
- Podawaj z listkami kolendry.