5 trików których nie wiesz o sushi House of Asia

5 trików których nie wiesz o sushi

Sushi to potrawa, która jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa. Nieodłącznie powiązana z Japonią, w której nie jest jedzona tak często, jak można by się tego spodziewać. Jest to spowodowane tym, że tradycyjnie do jej wykonania potrzebne są składniki o najwyższej jakości. Z racji na to, że w Polsce popularnych jest wiele wariacji na temat sushi i występuje ono również z dodatkami wędzonymi i smażonymi, często możemy spotkać się z sytuacją, gdy zabieramy je do pracy na lunch lub dajemy dzieciom do szkoły jako przekąskę.

Oryginalnie, w Japonii do sushi podchodzi się z ogromnym szacunkiem oraz dbałością. Z tego powodu możesz znaleźć wiele restrykcyjnych poradników, które przerażają amatorów sushi złożonością procesu jego przygotowywania. Prawda jest jednak taka, że przygotowanie sushi w domu jest świetną zabawą i przyjemnością, a dzięki naszemu poradnikowi będzie również dziecinnie łatwe!

Co zrobić, żeby ryż się nie kleił? House of Asia

Co zrobić, żeby ryż do sushi się nie kleił? 

Aby ryż nie przywierał do dłoni, przygotuj małą miseczkę wypełnioną wodą, lodem oraz odrobiną octu do sushi. Zamocz w niej dłonie, delikatnie odsącz i zabieraj się do rozkładania ryżu, bez konieczności ciągłego odlepiania ziarenek ryżu od skóry.

Jak przygotować grzyby shiitake? House of Asia

Jak przygotować grzyby shiitake?

Aby przyśpieszyć zmiękczenie grzybów shiitake, dodaj do wody odrobinę cukru. Cukier zmniejsza napięcie powierzchniowe wody, dzięki czemu będzie ona lepiej wnikać w strukturę grzybów.

Jak usmażyć krewetki aby się nie skręcały House of Asia

Jak smażyć krewetki aby się nie skręcały?

Aby uniknąć skręcenia się krewetek podczas smażenia, kup świeże krewetki. Oczyść je, a następnie nadziej wzdłuż tułowia za pomocą wykałaczki lub patyczka do szaszłyków. Usmaż je, a następnie odczekaj aż całkowicie ostygną i wyjmij patyczek. Po takim procesie, krewetki będą idealnie proste.

Jak zrobić california maki sushi House of Asia

Jak zwinąć California maki?

Przygotowanie sushi zdecydowanie ułatwi Ci folia spożywcza. Użyj jej do owinięcia bambusowej maty, dzięki czemu unikniesz przyklejania się ryżu i wchodzenia go w szczeliny. Szczególnie dobrze sprawdzi się podczas przygotowania california maki oraz uramaki.

Jak zrobić Temari Sushi? House of Asia

Jak zrobić Temari Sushi?

Folia aluminiowa równie dobrze sprawdzi się podczas przygotowania temari, czyli kuleczek sushi. Wystarczy położyć kawałek foli na jednej z dłoni i to właśnie na niej formować upragniony kształt sushi, a na końcu zaciskając folię tworząc ścisły woreczek.

Mamy nadzieję, że triki zawarte w tym artykule pomogą Ci w bezproblemowym przygotowaniu sushi i stanie się ono świetną zabawą! Koniecznie daj nam znać, które z trików już znałeś, a którymi całkowicie Cię zaskoczyliśmy. A może znasz inne, którymi chcesz się podzielić?

Wróć do poprzedniej strony

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 2

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Ryż do sushi 500g House of Asia

Ryż do sushi 500 g

Nowość
Bestseller
Ocet ryżowy 150ml House of Asia

Ocet ryżowy 150 ml

Nowość
Bestseller
Pasta Wasabi 43g House of Asia

Pasta Wasabi 43 g

Nowość
Bestseller
Mata bambusowa House of Asia

Mata bambusowa do sushi

NASZE MARKI