Sushi to potrawa, która jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa. Nieodłącznie powiązana z Japonią, w której nie jest jedzona tak często, jak można by się tego spodziewać. Jest to spowodowane tym, że tradycyjnie do jej wykonania potrzebne są składniki o najwyższej jakości. Z racji na to, że w Polsce popularnych jest wiele wariacji na temat sushi i występuje ono również z dodatkami wędzonymi i smażonymi, często możemy spotkać się z sytuacją, gdy zabieramy je do pracy na lunch lub dajemy dzieciom do szkoły jako przekąskę.
Oryginalnie, w Japonii do sushi podchodzi się z ogromnym szacunkiem oraz dbałością. Z tego powodu możesz znaleźć wiele restrykcyjnych poradników, które przerażają amatorów sushi złożonością procesu jego przygotowywania. Prawda jest jednak taka, że przygotowanie sushi w domu jest świetną zabawą i przyjemnością, a dzięki naszemu poradnikowi będzie również dziecinnie łatwe!
Co zrobić, żeby ryż do sushi się nie kleił?
Aby ryż nie przywierał do dłoni, przygotuj małą miseczkę wypełnioną wodą, lodem oraz odrobiną octu do sushi. Zamocz w niej dłonie, delikatnie odsącz i zabieraj się do rozkładania ryżu, bez konieczności ciągłego odlepiania ziarenek ryżu od skóry.
Jak przygotować grzyby shiitake?
Aby przyśpieszyć zmiękczenie grzybów shiitake, dodaj do wody odrobinę cukru. Cukier zmniejsza napięcie powierzchniowe wody, dzięki czemu będzie ona lepiej wnikać w strukturę grzybów.
Jak smażyć krewetki aby się nie skręcały?
Aby uniknąć skręcenia się krewetek podczas smażenia, kup świeże krewetki. Oczyść je, a następnie nadziej wzdłuż tułowia za pomocą wykałaczki lub patyczka do szaszłyków. Usmaż je, a następnie odczekaj aż całkowicie ostygną i wyjmij patyczek. Po takim procesie, krewetki będą idealnie proste.
Jak zwinąć California maki?
Przygotowanie sushi zdecydowanie ułatwi Ci folia spożywcza. Użyj jej do owinięcia bambusowej maty, dzięki czemu unikniesz przyklejania się ryżu i wchodzenia go w szczeliny. Szczególnie dobrze sprawdzi się podczas przygotowania california maki oraz uramaki.
Jak zrobić Temari Sushi?
Folia aluminiowa równie dobrze sprawdzi się podczas przygotowania temari, czyli kuleczek sushi. Wystarczy położyć kawałek foli na jednej z dłoni i to właśnie na niej formować upragniony kształt sushi, a na końcu zaciskając folię tworząc ścisły woreczek.
Mamy nadzieję, że triki zawarte w tym artykule pomogą Ci w bezproblemowym przygotowaniu sushi i stanie się ono świetną zabawą! Koniecznie daj nam znać, które z trików już znałeś, a którymi całkowicie Cię zaskoczyliśmy. A może znasz inne, którymi chcesz się podzielić?