Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym
Poznajcie łatwy, szybki oraz przepyszny pomysł na jesienną zupę z dyni! Doprawiona świeżym, aromatycznym imbirem i pikantną papryczką chili, idealnie rozgrzeje Was w jesienne i chłodne dni. Dzięki użyciu wyłącznie kilku składników oraz dyni hokkaido, której nie trzeba obierać, zupa z dyni jest ekspresowa w przygotowaniu, a dodatkowo wyjątkowo aromatyczna, pożywna oraz idealna na każdą porę dnia i roku. Dodaj do niej kremowe mleczko kokosowe House of Asia, dzięki któremu danie będzie odpowiednie również dla wegan. Zupa dyniowa to doskonałe danie dla całej rodziny. Smacznego!
Liczba porcji: 2
Czas: 25 min
Ostrość:
średnio ostre
Składniki
- 400 ml Mleczka kokosowego 12-14% House of Asia
- 1 kg dyni np. hokkaido
- 1 łyżka oleju
- 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
- 2 cm świeżego imbiru, obrany
- 1 mała papryczka chili, drobno pokrojona, pozbawiona nasion
- 300 ml wody
- sól i pieprz do smaku
- prażone pestki dyni
Sposób przygotowania
- Dynię pokrój na kawałki, wytnij pestki, obierz w zależności od rodzaju dyni
- W garnku o grubym dnie rozgrzej olej, dodaj posiekany imbir, czosnek i chili i smaż do uwolnienia aromatu.
- Dodaj dynię, zalej 300 ml wody. Dodaj małą łyżeczkę soli i pieprzu.
- Gotuj przez 20 min, aż dynia zmięknie. Zblenduj.
- Dodaj mleczko kokosowe, zamieszaj i zagotuj. Gotuj przez 2-3 minuty.
Podawaj zupę udekorowaną prażonymi pestkami dyni.