Placki z dyni i mleczkiem kokosowym

Placki z dyni hokkaido z mleczkiem kokosowym to idealne przełamanie kulinarnej rutyny smażenia placków ziemniaczanych. Sekretem dobrego smaku jest dodanie sosu sojowego, który nadaje charakterystyczną nutę daniu. Przepis przygotowała dla Was nasza dietetyczka Aneta Korzenieckiecka 

Oceń przepis, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 0 / 5. Ilość głosów: 0

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 30 min.

Poziom trudności:

Ostrość:

Składniki

  • 8 łyżek mleczka kokosowego 5-7%
  • 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
  • 360g dyni hokkaido (ok połowa małej)
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżki skrobi z tapioki lub ziemniaczanej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • Sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka tłuszczu np. oleju rzepakowego do masy, plus kolejna do podsmażenia cebuli
  • Opcjonalnie 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych

Sposób przygotowania

  1. Dynię umyć, oczyścić z pestek, rozdrobnić w robocie kuchennym lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić. Podsmażyć na patelni na oleju. Dodać rozdrobnioną dynię i dusić ok 5 minut.
  3. Do warzyw dodać wszystkie składniki (łącznie z 1 łyżeczką oleju), doprawić, dokładnie wymieszać łyżką.
  4. Smażyć z obu stron na patelni bez tłuszczu. 
...

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

NASZE MARKI