Placuszki dyniowo – kokosowe
Liczba porcji: 3
Czas: 40 min puree z dyni 15 min smażenie
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 250 ml mleczka kokosowego 12-14%
- 2,5 łyżki cukru kokosowego
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek domowego puree z dyni*
- 1 jajko
- 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
- pół łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- W jednej misce połącz wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz cynamon i dokładnie wymieszaj.
- W drugiej misce połącz wszystkie składniki mokre: mleczko, dynię, jajko i olej.
- Następnie wymieszaj mokre składniki z suchymi. Masa będzie dosyć gęsta.
- Smaż 2-3 minuty z każdej strony.
Podawaj z syropem klonowym lub miodem i owocami.
*Domowe puree z dyni przygotujesz piekąc przepołowioną i pozbawioną pestek dynię przez około 60 minut. Gdy miąższ będzie miękki zmiksuj go blenderem. Puree możesz przechowywać w lodówce przez kilka dni.