Kuchnia fusion

Placuszki dyniowo – kokosowe

Liczba porcji:

3

Czas: 40 min puree z dyni 15 min smażenie

Poziom:

Średni

Poziom:

Łagodne

Składniki

1 i 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
2,5 łyżki cukru kokosowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
250 ml mleczka kokosowego
6 łyżek domowego puree z dyni*
1 jajko
2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
pół łyżeczki cynamonu
szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. W jednej misce połącz wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz cynamon i dokładnie wymieszaj.
  2. W drugiej misce połącz wszystkie składniki mokre: mleczko, dynię, jajko i olej.
  3. Następnie wymieszaj mokre składniki z suchymi. Masa będzie dosyć gęsta.
  4. Smaż 2-3 minuty z każdej strony.

Podawaj z syropem klonowym lub miodem i owocami.

*Domowe puree z dyni przygotujesz piekąc przepołowioną i pozbawioną pestek dynię przez około 60 minut. Gdy miąższ będzie miękki zmiksuj go blenderem. Puree możesz przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Wróć do poprzedniej strony