Kurczak Kung Pao z sosem hoisin

Błyskawiczny i praktyczny przepis na chińskie danie ze słodko pikantnym sosem hoisin. Kurczak Kung Pao (zwany też Gong Bao) łączy w sobie smaki, które polubi każdy miłośnik kuchni azjatyckiej. Danie można podawać zarówno z makaronem jak i ryżem.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 4.2 / 5. Ilość głosów: 13

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 3

Czas: 20

Ostrość:

Składniki

Sposób przygotowania

  • Orzechy nerkowca prażymy na suchej patelni do uzyskania złoto-brązowego koloru, po czym natychmiast je z niej zdejmujemy.
  • Na rozgrzany wok wlewamy olej z ryżu. Dodajemy czosnek i smażymy go do uwolnienia się aromatu. Należy uważać, aby olej podczas smażenia nie był zbyt gorący, gdyż możemy spalić czosnek.
  • Do woka wrzucamy kurczaka i paprykę. Całość smażymy 3 minuty. Dodajemy ocet ryżowy i sos Hoisin. Mieszamy do uzyskania gęstego sosu.
  • Dodajemy olej z prażonego sezamu, orzechy i szczypiorek. Na koniec wkładamy makaron i całość mieszamy do połączenia się smaków.
  • Danie podajemy natychmiast, posypane szczypiorkiem.

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Makaron Chow Mein 250g House of Asia

Makaron Chow Mein 250 g

Nowość
Bestseller
Ocet ryżowy 150 ml House of Asia

Ocet ryżowy 150 ml

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI