Kurczak Kung Pao z sosem hoisin
Błyskawiczny i praktyczny przepis na chińskie danie ze słodko pikantnym sosem hoisin. Kurczak Kung Pao (zwany też Gong Bao) łączy w sobie smaki, które polubi każdy miłośnik kuchni azjatyckiej. Danie można podawać zarówno z makaronem jak i ryżem.
Liczba porcji: 3
Czas: 20
Ostrość:
Składniki
- 2 łyżki Octu ryżowego House of Asia
- 4 łyżki sosu Hoisin House of Asia
- 2 łyżeczki Oleju z prażonego sezamu House of Asia
- 150 g Makaronu Chow Mein House of Asia (ugotowany według wskazówek na opakowaniu)
- 160 g niesolonych orzeszków nerkowca
- 1 cała pierś z kurczaka; pokrojona na kawałki 3×3 cm
- 1 czerwona papryka; pokrojona w paski 1×3 cm
- 4 ząbki czosnku; drobno pokrojone
- mały pęczek szczypiorku; pokrojony w 1 cm kawałki
- 2 łyżki oleju z ryżu i zielonej herbaty
Sposób przygotowania
- Orzechy nerkowca prażymy na suchej patelni do uzyskania złoto-brązowego koloru, po czym natychmiast je z niej zdejmujemy.
- Na rozgrzany wok wlewamy olej z ryżu. Dodajemy czosnek i smażymy go do uwolnienia się aromatu. Należy uważać, aby olej podczas smażenia nie był zbyt gorący, gdyż możemy spalić czosnek.
- Do woka wrzucamy kurczaka i paprykę. Całość smażymy 3 minuty. Dodajemy ocet ryżowy i sos Hoisin. Mieszamy do uzyskania gęstego sosu.
- Dodajemy olej z prażonego sezamu, orzechy i szczypiorek. Na koniec wkładamy makaron i całość mieszamy do połączenia się smaków.
- Danie podajemy natychmiast, posypane szczypiorkiem.