Kurczak z mango i czerwonym curry
Kurczak z mango i czerwonym curry to pyszne tajskie danie dla miłośników ostrych smaków. Wykorzystanie orzeźwiającej trawy cytrynowej, limonki, słodkiego mango oraz ostrej pasty curry nadaje potrawie niepowtarzalnego charakteru i smaku. Smacznego!
Liczba porcji: 1
Czas: 30 min
Ostrość:
Ostre
Składniki
Sałatka:
- 200 ml Mleczka kokosowego 5-7% House of Asia
- 4 łyżeczki Czerwonej pasty curry House of Asia
- 1 łyżka Soku z limonki House of Asia
- 1 duże dojrzałe mango
- 2 szalotki
- 2 szt. trawy cytrynowej
- świeża kolendra
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm startego imbiru
Przygotowanie marynaty do kurczaka:
- 1 łyżka Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 50 g Sezamu białego House of Asia
- 300 g piersi kurczaka
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- starty imbir
- 1 ząbek czosnku
Sposób przygotowania
- Szalotkę pokrój w piórka, podsmaż chwilę na patelni.
- Dodaj pastę curry, przyprawy, starty imbir, czosnek i mleczko kokosowe ciągle mieszając.
- Dodaj trawę cytrynową pociętą na małe kawałki (kroić pod skosem).
- Mango obierz i podziel na plastry. Ułóż na talerzu, polej sokiem z limonki. Posyp kolendrą i odstaw.
- Następnie pokrój kurczaka w paski i przygotuj panierkę.
- Połącz roztrzepane jajko z sosem sojowym, posiekanym imbirem i czosnkiem.
- Kurczaka w panierce usmaż na oleju lub upiecz na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.
- Podawaj z makaronem ryżowym.