Makaron po tajsku z krewetkami i sosem Sriracha Mateusz Krojenka

Wiemy, że lubicie kuchnię tajską, a najlepiej z krewetkami. Dlatego też Mateusz Krojenka — finalista programu MasterChef TVN przygotował je dziś dla Was w wersji na ostro. Ten wspaniały przepis zabierze was wprost do serca Tajlandii i pozwoli nacieszyć się smakiem prawdziwego orientu.

 

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 4.6 / 5. Ilość głosów: 10

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 20 min

Ostrość:

Składniki

Sposób przygotowania

  1. Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  2. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w plastry. Marchewkę obierz i pokrój w wąskie słupki. Chili pokrój w 3 duże kawałki.
  3. Na patelni lub w woku rozgrzej olej i wrzuć marchew oraz chili. Smaż przez 1 min., następnie dodaj cebulę, czosnek i smaż przez 2 min. Po tym czasie dodaj pokrojone w ćwiartki pomidorki i całość dopraw solą. Smaż kolejną minutę, mieszając od czasu do czasu.
  4. Dodaj krewetki (mogą być z pancerzykami, ale wygodniej jest dodać obrane). Smaż je przez 4 min. ciągle mieszając. Dodaj makaron oraz sos rybny i sok z limonki. Całość dokładnie wymieszaj i podsmażaj jeszcze przez 1 min.
  5. Danie podawaj posypane orzeszkami ziemnymi oraz świeżą kolendrą.

Smacznego!

PRODUKTY POWIĄZANE

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI